Над една трета от младите италианци са без работа, а ако попаднеш на интервю за работа, понякога нямаш пари за пътуването. Затова един предприемач е открил лъч надежда - автобус, който вози млади хора до интервюта за работа. Британската обществена медия BBC разказва в кратко видео за идеята. 

Автобусът спира на много спирки и взема млади хора, които вози до местата за интервюта. Рафаеле ди Сиено казва, че безработицата е висока и няма работа за всички. Младите хора трябва да пътуват, за да си търсят работа, споделя той.

Пътуването започва половин час след полунощ - в 00.30 ч, билетът струва 30 евро.

Това е още едно пътуване на надеждата. Работя на срочни договори, за по три или 6 месеца, но това не ми дава финансова сигурност - не мога да си купя жилище, не мога да създам семейство, казва 24-годишната Фелича.

Друг неин сънародник и връстник - Еуженио, казва, че просто иска повече достойнство. Имам много сертификати от университета, а всеки път почвам от нулата, заявява той.

BBC показва опашка за работа, при която 2440 кандидати чакат за интервю за... едно място.

Младежката безработица в Италия е нараснала до 39% - 627 000 души на възраст до 25 години не работят. А общият процент на безработица се е повишил до най-високото ниво от юни 2015 г. насам и много семейства са изправени пред много несигурно бъдеще в резултат на масови съкращения.

Благотворителната организация "Каритас" съобщи, че един на всеки десет италианци между 18 и 34 години живее в изключителна бедност. От католическата организация информираха, че расте броят на младежите, които се обръщат към техните центрове за подслон, храна и дрехи.

Степента на бедност сред италианците милениали се е повишила от малко под 2% преди десет години до около 10% днес, докато сред хората на възраст над 65 години е спаднала от малко под 5% до около 4 на сто. Средният доход на домакинствата на възраст 18-34 години е по-малък от този през 1995 г., докато през същия период за домакинствата на възраст над 65 години средният доход се е увеличил с около 60%.

Италия стана държавата на напускащите я млади хора, а на тяхно място идват хиляди бежанци и мигранти, предимно от Северна Африка.