Украинският опозиционен лидер Михаил Саакашвили е задържан в Киев от неизвестни похитители.

Това гласи съобщения в официалния фейсбук профил на бившия грузински президент, предаде Ройтерс.

Засега не е ясно кой носи отговорността за задържането. Миналата седмица адвокатът на Саакашвили предупреди, че той може да бъде депортиран или екстрадиран, след като загуби съдебно обжалване.

"Неизвестни маскирани хора похитиха Саакашвили и го отведоха... Похитителите бяха с три бели миробуса", се казва в съобщението във фейсбук.

Говорителката на политика съобщи, че той е отведен от мъже в зелен камуфлаж и местонахождението му е неизвестно.

"Според някои информация имало е представители на специално подразделение на граничната служба", каза тя, без да огласява подробности.

От граничната служба отказаха коментар на въпроса за задържането, но заявиха, че могат да имат информация на по-късен етап.

Във фейсбук бе пуснат и клип на очевидци. От него става ясно, че Саакашвили е задържан в ресторант.

Полицията в Киев няма участие, каза говорител на службата.

По-късно бе съобщено, че Саакашвили е откаран на летището в Киев, откъдето ще бъде качен на самолет за Полша. Именно оттам той влезе в Украйна през септември 2017 г.

Михаил Саакашвили бе президент на родната си Грузия в периода 2004-2013 г. Той се пресели в Украйна след Майдана и през 2015-2016 г. бе назначен от нейния лидер Петро Порошенко за губернатор на Одеска област. След това Саакашвили изпадна в немилост пред Порошенко.

49-годишният грузински политик обвини украинските власти в широкомащабна корупция. Той може да бъде екстрадиран, след като съдът отхвърли обжалването на решението.