Шефът на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОПНИ), която по закон се преобразува в новия орган - Пламен Георгиев - вече официално е кандидат за шеф на новата мегакомисия "Антикорупция". Номинацията му, както се очакваше, е внесена от депутати от управляващото мнозинство от ГЕРБ и "Обединените патриоти".

Очакванията са, че състезанието ще е "с един кон" - тоест без конкуренция. Самият Георгиев в момента изпълнява длъжността в мегаоргана за борба с корупцията и конфликта на интереси, в който освен бившата КОНПИ влизат звена от Сметната палата и ДАНС, както и старата Комисия за разкриване на конфликт на интереси. Мандатът на членовете на последната бе прекратен с приемането на антикорупционния закон, което не важи за членовете на КОНПИ и нейния председател. 

Срокът за номинация на евентуални конкуренти на Георгиев изтича в четвъртък. До момента само от БСП са заявили неофициално намерение да търсят кандидат. Име обаче до момента няма, а според източници от централата на левицата има дефицит на желаещи - най-малкото, защото вероятността за избиране на човек, различен от Георгиев, граничи към нулата.

От ДПС към момента нямат възражения за номинацията на управляващите. Заявиха, че няма да издигат свои кандидарури.

Депутати все пак не изключват възможността да се появи още някое име "проформа" - колкото изборът да не мине наистина без конкуренция. Законовият срок по закон Народното събрание да назначи председател на новия антикорупционен орган изтича в края на следвата седмица. Преди гласуването в пленарната зала предстои изслушване на кандидатите за поста в Комисията за борба с корупцията и парламентарна етика. Становища по номинациите могат да се предоставят не по-късно от 7 дни преди изслушването, а право на такива и на въпроси имат представители на регистрирани неправителствени организации, висши училища и научни организации. До момента в сайта на парламента няма такива.

След избирането на председател, в срок от 1 месец той трябва да предложи членове на антикорупционния орган.