Дни преди провеждането на годишното националистическо шествие "Луковмарш", забранено за пореден път от Столична община, в Софийския университет "Св. Климент Охридски" се организира международен форум на тема "София казва "НЕ" на словото на омразата и екстремизма".

То е част от Програма "Европа 2018 г." на общината като едно от множеството събития, свързани българското европредседателство. Fрганизатор е сдружението за човешки права "Маргиналия", "Интернет общество - България" е съорганизатор, а Столична община, Организацията на евреите в България "Шалом", Асоциацията на европейските журналисти и "Гьоте институт" са партньори. 

Конференцията идва и точно две седмици, след като вицепрезидентът на Световния еврейски конгрес Робърт Сингер връчи на премиера Бойко Борисов петиция с над 170 000 подписа, с която се настоява българските власти да спрат "Луковмарш".

Събието ще се състои на 15 февруари 2018 г. от 9:30 до 18:00 ч. в Аулата на Софийския университет. Целта на Международния форум е да демонстрира, че гражданското общество и местната власт в столицата са единни във волята си да противодействат на словото на омразата, ксенофобията, расизма и екстремизма.

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще открие конференцията, в която участие ще вземат както политици и учени, така и граждански експерти от различни НПО-та. Целодневната програма ще бъде разделена на три части - политическа, гражданска и академична. В първата част, освен Фандъкова, ще се включат и заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев, председателят на "Шалом" Александър Оскар, председателят на Комисията по дискриминация Ана Джумалиева, заместник-министърът на образованието Деница Сачева. Ще присъстват и гости от чужбина - Андреас Холщайн, кмет на Алтена, Германия, имал сблъсък с екстремисти заради позициите си и Милан Бандич - кмет на Загреб, Хърватска.

В гражданската част пък своите идеи и опит в противодействието на враждебната реч и екстремизма ще обменят представители на Асоциацията на европейските журналисти –
България (АЕЖ), Фондация „Медийна демокрация“, Институт „Отворено общество“, Сдружение „Инициатива за равни възможности“, Фондация „Приложни изследвания и комуникации“, Сдружение за прогресивна и отворена комуникация, „Фондация „Сингъл Степ“, BlueLink, „Гьоте институт – България“ и други.

Сред академиците, които ще участват в последната част на конференцията, са проф. Анна Кръстева и проф. Антоний Тодоров от Нов български университет,  доц.Румен Петров от НБУ, доц. Валентина Георгиева от Софийския университет, доц. Алексей Пампоров от Институт за изследване на обществата и знанието и проф. Николай Поппетров от БАН, проф. Димитър Вацов от НБУ. Проф. Ивайло Дичев ще изнесе доклад на тема „Защо Европа днес говори отново за фашизъм“.