Обещаното от генералния директор на БНТ Константин Каменаров извинение от водещия и програмен директор на БНТ 1 Емил Кошлуков прозвуча в ефир тази вечер. В предаването, което води - "Още от деня" - в петък Кошлуков си позволи да покаже среден пръст в ефир.

Повод за неприличния жест миналата седмица стана протест пред БНТ, по време на който камерата бе уловила рисунки със среден пръст. Граждани протестираха пред обществената медия, несъгласни с начина, по който отразява темите с разширяването на зоната за строителство в Национален парк "Пирин" и в частност - срещу тенденциозното, според тях, отношение на водещия. Обиден, Кошлуков насочи гнева си към госта в студиото Борислав Сандов от "Зелените", а жестът показа два пъти като "илюстрация" на въпроса си "А този знак ще го има ли пак на протестите".

Днес Кошлуков анонсира какви ще са разговорите в студиото, след което даде обяснение за поведението си в края на миналата седмица.

 
Ето и извинението:
 

Мисля, че дължа извинение за неприличния жест, който направих в петък в това студио.

Той беше провокиран от подобни жестове, придружени с нападки и обиди към мои колеги от БНТ, но това не ме оправдава. Първо, защото аз съм лице на БНТ и не мога да слизам до нивото на тези хора, но второ, защото имам достатъчно опит като водещ - от години съм пред екрана и би следвало да се владея по-добре. Нито пък ситуацията е била толкова трудна. Като дисидент и политически затворник и като студентски опозиционен лидер съм имал далеч по-напрегнати ситуации. Даже несравнимо по-тежки.

Така че без увъртане трябва да кажа: дължа и ви поднасям своите извинения. Съжалявам наистина за това, което стана, няма да се повтори повече, но трябва да добавя,че ако отново някой нападне мои колеги, аз отново ще реагирам. Ще бъде по-възпитано, но ще реагирам, защото в моя светоглед, начина по който възприемам света, има четири съсловия, четири професии, които са недосегаеми: полицай, лекар, учител и журналист. Аз вярвам, че единият пази живота ни и сигурността, другият пази здравето ни, третият пази децата ни, а четвъртият - журналистите, пазят демокрацията.

Помня времето, когато нямаше свободно слово и нямаше демокрация, така че всеки, който нападне журналист, който посегне на полицай, който си позволи да бие учител или лекар, реагирам първосигнално. Но това е обяснение, не оправдание. Нямам никакво оправдание за моето поведение. Затова още веднъж ви поднасям моите извинения и искрено съжалявам за това което стана, може би ще ми дойде и на мен акълът някой ден, макар че съм на 52...