Бившият вицепрезидент на ФИФА Чун Мон-Джун спечели дело срещу решение на световната футболна централа и може по всяко време да се върне в най-популярния спорт, информира сайтът на Международната асоциация на спортните журналисти (АИПС).

Арбитражният спортен съд (КАС) в Лозана се произнесе в полза на един от най-богатите южнокорейци, като постанови, че той вече е "излежал" наказанието си.

Мон-Джун беше отстранен от футбола за 5 години и глобен 50 000 швейцарски франка заради това, че опитал да купи гласове в опит страната му да спечели домакинството на световното през 2022 г.

Санкцията влезе в сила на 8 октомври 2015 г., малко след като милиардерът обяви, че ще се кандидатира за президент на ФИФА за конгреса на 26 февруари 2016 г.

КАС отменя глобата и редуцира наказанието на 15 месеца. Така Мон-Джун вече го е изтърпял и отново може да се върне в играта като функционер.

В мотивите на решението на спортния арбитраж се казва, че кореецът действително е лобирал за корейската кандидатура в качеството си на член на изпълнителния комитет на ФИФА. Но това не било чак толкова нередно.

Същевременно етичната комисия на ФИФА не е доказала недвусмислено, че босът е използвал корупционни практики. Опитвал е да влияе от властовите си позиции, но само като лобиране.

Чун Мон-Джун е един от синовете на основателя на концерна "Хюндай" Чун Жу-Йън. Два пъти се размина с президентския пост на Южна Корея. В периода 1994-2011 г. е вицепрезидент и член на изпълкома на ФИФА. Оглавявал е и футболната федерация на страната си.

Считан е за един от най-опитните и влиятелни бизнесмени и футболни босове не само в родината си, а в цяла Азия. Любопитно е дали ще опита да стане президент на ФИФА на редовния конгрес през 2020 г.