"Сега е времето да се работи за мирно споразумение между израелците и палестинците", заявил снощи в телефонен разговор президентът на САЩ Доналд Тръмп на руския си колега Владимир Путин, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирайки съобщение на Белия дом.

Репликата била след като Путин уведомил Тръмп, че ще се срещне в Кремъл с палестинския лидер Махмуд Абас, уточнява ТАСС.

Само преди няколко дни Доналд Тръмп коментира, че според него нито израелците, нито палистинците искат мир в Близкия изток.

Двамата президенти "са обсъдили и други теми, предизвикващи общо безпокойство". Тръмп отново посочил, че "е важно да се предприемат по-нататъшни стъпки към денуклеаризация на Северна Корея", съобщава Белият дом, цитиран от БТА.

Администрацията на САЩ цитира и изразената от Тръмп готовност на САЩ да помогнат на руските власти в разследването на катастрофата на руския пътнически самолет Ан-148 край Москва в неделя, при която загинаха всичките 71 души на борда. 

Путин е благодарил на американския си колега за предложението за помощ при разследването на катастрофата Ан-148, предаде ТАСС, цитирайки прессекретаря на руския държавен глава Дмитрий Песков.

"В този случай президентът наистина изрази признателност на американския си колега за изказаните съболезнования по повод на неотдавнашната катастрофа", съобщи Песков. "Що се отнася до изразената готовност за оказване на помощ при разследването на причините за самолетната катастрофа, президентът изрази благодарност и за това", добави той.

Освен това Путин е информирал Тръмп за работата, която се води по линия на Междудържавния авиационен комитет.

Като цяло Кремъл оценява разговора като конструктивен. Песков уточни, че mf темата за Северна Корея, не се е стигнало до задълбочена размяна на мнения. Същото важи и за темата за Сирия, както и за съобщенията за смъртта на руски граждани в зоната на конфликта.

Освен това Песков съобщи, че Путин се е простудил, но не е сериозно болен и продължава да работи.

Асошиейтед прес припомня предишни изявления на Путин, в които той изразява надежди, че Тръмп ще изпълни обещанията си, дадени по време на предизборната кампания, да подобри отношенията с Русия, както и мнението си, че опонентите на Тръмп са успели да попречат на това.