"Няма по-спокойна държава на Балканите от България. Стабилността е очевидна.

Вижте какво става в Гърция: виждали ли сте как демонстрират там - газ се пуска, бият ги. Това да сте го видели тука?! Погледнете другите държави около нас - няма такова спокойно място!"

С това твърдение вътрешният министър Валетнтин Радев защити пред бТВ работата на МВР като цяло на днешно време.

"Там, където се появи полицията, няма такова нещо (в смисъл безредици, б.р.) – а ние се опитваме да се появяваме на повече места", обяви МВР шефът по повод обещаното насищане на малките населени места с униформени.

Той дори подсещаше водещия Хекимян:

"Полицай във всяко населено място – не ме питахте за тая програма... Еми всеки го иска, но имайте респект."

Вътрешният министър обяви, че "гражданите трябва да свикват" да се отнасят с уважение - по повод размириците в Ихтиман. Както и че министерството ще бъде безкомпромисно, ако се посегне на техен служител.

Що се касае до България, тя е и друго "най":

"Това е най-добре защитената държава в Европа."

А защо тогава не ни пускат в Шенген?

"По политически причини една държава като Холандия, а и Германия донякъде – те все още се притесняват. Притесняват се за каналджийство и не само това. И нашата задача е да ги убедим. Те казват: при нас има едни 400-500, които влизат... Ама откъде влизат - еми установи се, че те не влизат оттук."

На въпрос стабилна ли е оградата по границата и защо излизат постоянно снимки как я прескачат със стълби, МВР министърът отговори:

"Инженерното съоръжение е направено, за да не се преминава.

А тези, които го преминават - ние го правим в много от случаите умишлено – проследяваме ги, за да хванем канала... Какво като хванем тези на оградат, които се катерят. Има си процедура."

На въпроса на водещия колко канала тогава са хванати, той каза: "Хванати са, обикновено ги връщаме - това е добрата част от работата."

"Твърдението на мароканските колеги е, че е опасен - имал е специални знания. Един от доверените лица е бил в ИДИЛ. И това е добре, че ние го залавяме", обяви той по повод задържания мароканец, издирван от родината си за тероризъм.

Министърът отговори и на въпрос, че след униформите служителите му са недоволни и от обувките - с изключително ниско качество.

"Търговете и обществените поръчки са минали. Ще доставим и по-хубави. По-хубавите струват пари обаче.

Само да си припомним - около Нова година ги пратихме, издирвайки тука шесторния убиец... Ами всичко това започва от обувките. Да се катерят по баира с бронежилетки по 3 км, обувките трябва поне да са читави!"

Накрая Радев завърши с честитка за Главната дирекция за борба с организираната престъпност.