Темата с Истанбулската конвенция се преекспонира от партии, които търсят само политически дивиденти. Така направиха и БСП, и ВМРО, което е грозно...

Така вицепремиерът, лидер на НФСБ и партньор на ВМРО в "Обединените патриоти" Валери Симеонов коментира думите на колегите си Красимир Каракачанов и председателя на депутатите от коалицията Волен Сидеров, че приемането на конвенцията може да свали правителството.

Симеонов не спести критики към партньорите си в ОП след зададените му в студиото на БНТ въпроси. Според вицепремиера "в парламентарната група на "патриотите" има "наслоени неколкомесечни напрежения, като все още няма никакво желание да бъдат решени проблемите, които пораждат напрежение".

"Сериозните въпроси в една коалиция се разглеждат там, където им е мястото - на политически съвет, а не в телевизионни студиа. Редно е такива неща да се обсъждат на коалиционен съвет", декларира лидерът на НФСБ и разкритикува колегите си за "самоволни изказвания".

Посочи и кой според него носи отговорността:

"Това е най-вече от страна на колегата Каракачанов. Там има едно голямо деформиране на медийните представяния в коалицията. Все пак това е коалиция от три партии със съответните споразумения, взаимоотношения и изяви. В случая цялото медийно пространство е узурпирано от представителите на ВМРО, което е проблем от няколко месеца и се надявам да го решим до няколко месеца."
 

По думите на Симеонов "не са лесни хората в тази коалиция", а дали различията ще бъдат изчистени, зависи от Красимир Каракачанов. В последно време обаче било трудно организирането на среща на "Обединените патриоти".

Той отново се обяви и против провеждането на референдум "за джендъра", какъвто иска Каракачанов. Според Симеонов въпросите са "глупави", референдумът е скъп, а ако се провежда без национални избори, ще се провали поради липса на нужната за валидност избирателна активност. Освен това чрез допитването темата "джендър" щяла да е постоянно в дневния ред на обществото, което е рисково.

"Бабите няма да отидат да гласуват за понятия, които дори не разбират", заяви Симеонов и подчерта, че "нито един нормален човек не може да е "за" насилие над когото и да било", просто Истанбулската конвенция не е написана добре. Въпреки критиките си към подхода на партньорите си по темата НФСБ е "против" ратификацията на документа.

За Пирин

По темата за Пирин и втория лифт Валери Симеонов заяви, че промяната в концесионния договор на "Юлен" АД за ски зоната в Банско се бави, защото от началото на годината е в сила новият Закон за концесиите, а наредбите по него още не са готови. По думите му обаче при промяна на концесията таксата за концесионера щяла да е "около два пъти по-висока", като в замяна не се очаква повишение на приходите за оператора. 

Той отново декларира, че няма да се строи нищо освен втори кабинков лифт. Вицепремиерът защити и внесените промени в Закона за горите, според които за строеж на лифт и подобни съоръжения вече няма да се иска смяна на предназначението на земята под тях, както не се изисква при строеж на далекопроводи например. 

"Слънчев бряг трябва да се издърпа от ръцете на мутрите - като Божо Кравата, Радо Слънцето и други звезди и съзвездия, и с това да се заеме държавата", каза още Валери Симеонов.