Кметът на Пловдив Иван Тотев (ГЕРБ) явно никак не е доволен от осуетяването на плана му започналият в началото на февруари ремонт на историческата улица "Отец Паисий" да завърши с преместване на специфичните ѝ правоъгълни павета в Тютюневия град и замяната им с други. Поне ако се съди по последните му медийни изяви...

Градоначалникът под тепетата, цитиран от местния вестник "Марица", си е позволил нападки и заплахи срещу галеристката Веселина Сариева. Тотев дава "препоръки" дори към министъра на културата Боил Банов.

Причината - Сариева бе сред най-активните защитници на паветата и историческия вид на улицата в сърцето на Пловдив. Министърът пък, след като се надигна гражданско недоволство срещу плановете на Тотев, изпрати Инспектората на Министерството на културата да провери ремонта и проверката завърши с предписание към общината "Отец Паисий" да бъде приведена в автентичния й вид. С все правоъгълните павета, положени на това място преди повече от 80 години.

 
Ето какво казва кметът Тотев пред "Марица":

„ Веска Сариева е наша приятелка. Господ да я поживи и да пали свещи да не прекратим културната програма на Общината, че не знам какво ще прави тогава”.

„Тези правоъгълни павета станаха уникални. Но ако искате да се поразходим из Пловдив, ще видим и на други места такива павета, например, на ул. „Цар Асен”.  Значи не са толкова уникални”, казва Тотев и напомня как на ул. „Отец Паисий” има не само правоъгълни, но и квадратни павета -

"Такива, квадратни, са и пред офиса на Веска Сариева, тя може да бъде спокойна".

Сариева и фондация "Отворени изкуства", създадена през 2007 г., организират знаковия за Пловдив фестивал НОЩ/ Пловдив, който включва и Нощта на музеите и галериите. Събитието е част от културния календар на града от години, фондацията участва и в други емблематични събития.

След заплахата на Тотев, че може да спре културната програма на общината,  отговорът на Сариева във фейсбук не закъсня: 

"Ужасно унизително е да четеш фамилиарни нападки и професионални заплахи от кмета на Пловдив, град за който над 13 години си давал толкова време, идеи и енергия, лобирал си локално и международно, създавал си идейни общности в името на това този град да се развива културно и да е достойно модерно европейско място за живеене.

И то нападки само защото един път си изказал личната си позиция във фейсбук, като живущ и работещ на ул. „Отец Паисий“, на една централна историческа градска улица, която беше затворена за двумесечен ремонт без да бъдат предупредени живущите и обитателите. Ремонт, който дори се оказва, че не е съгласуван коректно с дирекция „Паметници на Културата“ към Министерство на културата. Апелът за улица „Отец Паисий“ защити в последствие и министърът на културата, а кметът на Пловдив реши да се подиграе с мен и да ме заплаши професионално със следните думи: „Веска Сариева е наша приятелка. Господ да я поживи и да пали свещи да не прекратим културната програма на Общината, че не знам какво ще прави тогава”. Тези думи ги прочетох в няколко медии днес и вече не се съмнявам, че са били изказани.

Срам ме е като европейски гражданин, че това може да се случи в една демократична страна, която дори в момента е председател на съвета на ЕС.

Няма да махна с ръка този път или да преглътна унижението и ще предложа на кмета да се извини публично на всички граждани, които дръзват да изкажат мнението си. А вместо да се „моля за милост”, бих спряла за няколко години културната програма на фондация „Отворени Изкуства“, която е насочена към Пловдив и заедно с моя прекрасен екип да дадем енергията и идеите си за други проекти. Ако познавахте дейността ми г-н Тотев, щяхте да знаете, че има какво да правя."

Веселина Сариева веднага получи подкрепа от представители на творческите общности в Пловдив. На стената й във фейсбук и Асен Асенов от "Едно" (организатор на фестивалите One dance week, One design week, One architecture week) реагира с настояване Иван Тотев да се извини публично:

"Вчерашните изявления на кмета на Пловдив Иван Тотев по адрес на Веселина Сариева са абсолютно недопустими заплахи към един от най-активните културни оператори в града. Подобни реплики са недопустими към който и да било гражданин!
Кметът на града очевидно има погрешната представа, че публичните средства на Пловдив са негова лична собственост и може да се разпорежда с тях по “правилата” на емоциите си.

Очаквам неговото публично извинение!"

Иван Тотев не пропуска пред "Марица" да оттовори на министър Боил Банов, който разпореди проверката на ремонта на "Отец Паисий" и несъгласуваните с дирекция "Паметници на културата" намерения на община Пловдив да заменя паветата с други, да разширява и променя тротоари и т.н. Реакцията на министерството дойде след като и бившия кмет на града, сега депутат Славчо Атанасов, и поетесата Божана Апостолова реагираха остро на плановете на кмета. Към Банов Тотев се обръща със следните думи:

"Чакаме го доста време и се надявам, че през февруари ще даде отговор по режимите, за да отпушим работата в Тютюневия град”. Проектът за реконструкцията на ул. „Отец Паисий” е съгласуван с НИНКН, но в него не се коментира къде кое паве да бъде сложено..."