Хората в Русия вече заговориха за убити наемници в Сирия, макар официалните власти да продължават да мълчат.

Става дума за атаката на 7 февруари в селището Хишама близо до град Дейр аз Зур. Тя бе американски въздушен удар в отговор на нападение на верни на Башар Асад войски срещу щаба на подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили (СДС). Тогава световните агенции съобщиха за най-малко 100 убити сирийски военнослужещи.

На 9 февруари анонимни източници от Пентагона споменаха, че там може да е имало и руснаци. А руски медии през уикенда публикуваха информации, че са убити поне 200 военннослужещи от Частната военна компания (ЧВК) на Вагнер. А според някои източници жертвите дори са 600.

Москва отрича там да е имало нейни военни. От Пентагона също твърдят, че не е имало руснаци.

Вчера обаче разузнавателната агенция Conflict Intelligence Team (CIT) огласи имената на четирима загинали руснаци. Това са Владимир Логинов, Алексей Ладигин, Станислав Матвеев и Игор Косотуров. От CIT обаче се застраховаха, че не знаят точния брой на загиналите руснаци.

Пак вчера стана ясно, че там е загинал и радикалният националист Кирил Ананиев. За смъртта му съобщи Александър Аверин, съпредседател на националболшевишката партия "Другата Русия".

Владимир Логинов бил казашки атаман от Калининград. Заедно с него в Хишама загинали още десетки руски бойци. Това заяви пред Ройтерс неговият приятел Максим Буга, един от водачите на общността на казаците в анклава, разположен между Литва и Полша.

От Ройтерс все още не са намерили независимо потвърждение за гибелта на Логинов и Ананиев.

Григорий Явлински - кандидат-президент от опозиционния блок "Яблоко", призова държавния глава Владимир Путин да обяви колко руснаци са загинали в Сирия и при какви обстоятелства.

"Ако има масова гибел на руски граждани, компетентните чиновници, включително главнокомандващият нашите въоръжени сили (Путин - б.р.) са длъжни да кажат на страната за това и да решат кой носи отговорност", гласи официално изявление на Явлински.

ЧВК на Вагнер - що е то?

Първи за съществуването й съобщи през март 2016 г. петербургският опозиционен сайт "Фонтанка". Тя наброява между 400 и 600 души. Неин командир е подполковникът от резерва Дмитрий Уткин (48 г.). Той е възторжен привърженик на естетиката и идеологията на Третия райх. Именно по тази причина си избрал за прякор Вагнер - любимия композитор на Хитлер.

Подп. Дмитрий Уткин-Вагнер

През септември 2015 г. за Сирия заминала 93-членна рота от ЧВК на Вагнер, писа "Фонтанка". По същото време Русия започва военната си кампания в Сирия с официалния мотив, че е помолена за помощ от правителството на Башар Асад. Още в първите месеци в Сирия загинали няколко десетки хора от тази ЧВК.

Според запознати "ЧВК на Вагнер" насочва авиацията и артилерията срещу противника. А след нея влизат сирийските спецчасти, които след това гръмогласно са обявявани за победители.

Мнозина искат да служат в частната компания и техният брой е по-голям от свободните места, завършва разследването на "Фонтанка". Плаща се доста добре - месечно по 240 000 рубли (3370 евро по днешен курс).

Трагедията в Сирия, ако се е случила, вероятно ще доведе до легализирането в Русия на частните военни компании, смята в. "Ведомости". Изданието обаче се застрахова с условие, че досега нито от Вашингтон, нито от Москва са съобщили официално за убити руски наемници.