Дефилетата на школите по самба в рамките на карнавала в Рио де Жанейро са с много пера и пайети, но са съпроводени също с политически послания за разобличаване на корупцията, насилието и бедността в Бразилия, съобщават Асошиейтед прес и Франс прес. 

Най-големият спектакъл в света се организира на Самбадрома, където над 72 000 зрители наблюдават минаването на богато декорираните платформи на отделните школи по самба, поясниха организаторите. 

Става въпрос не само за пищно шоу, но и за ожесточена надпревара, в която през тази година участват 13 школи по самба. Те са се съобразили със строги критерии, свързани с музиката и платформите. Едногодишната работа на школите се преценява от жури въз основа на дефиле с продължителност малко повече от час. 

"Сякаш влизаме в митичния стадион "Маракана", за да играем финал - всички ни аплодират, това са прекрасни мигове", заяви 55-годишният Жорже Алвеш, който в облекло на монголски воин с островърх шлем на главата взе участие в дефилето на школата по самба "Империу серану".

След това първо дефиле, посветено тематично на Китай, Франция бе на почит с това на школата по самба "Сао Клементе". Нейното дефиле ни върна назад към творческа мисия в Рио де Жанейро през 1816 г. посредством художници като Жан-Батист Дебре, чиито емблематични творби изобразяват природата и всекидневието по онова време в Бразилия. Някои платформи възпроизвеждаха известни картини, които сякаш оживяха с помощта на танцьори. Школата по самба "Вила Изабел" пък заложи на футуристични декори посредством платформи с LED осветление и визуални ефекти, за които се е погрижил творческият й директор Пауло Барош. 

Макар да се смята, че карнавалът дава възможност да се забравят всекидневните проблеми, школите по самба изпращат също политически послания. Те са насочени най-вече към кмета на града Марсело Кривела, критикуван, че намали два пъти финансовата помощ за школите по самба. В рамките на дефилето на школата по самба "Мангейра" ще бъде изпълнена песен, в която се казва, че е грях да не се забавляваш на карнавала. Критиките не са само към кмета на Рио де Жанейро. "Изобразявам вампир, който въплъщава президента на страната", поясни 39-годишният учител по история Лео Мораиш, който ще е гримиран в бяло и ще има големи черни криле по време на дефилето на школата по самба "Парайзу ду Туюти". 

През миналата година две школи по самба бяха обявени едновременно за победители в надпреварата - "Мосидаде" и "Портела". Тази година първо е планирано дефилето на "Мосидаде", следвано от това на "Портела".