Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че при проучването за нефт и газ в кипърския шелф компаниите не трябва да правят грешни стъпки - и да съгласуват действията си със Северен Кипър, където е непризнатата Севернокипърска турска република. Предупреждението му потвърждава опасенията, че разработването на бъдещите газови находища край Кипър няма да стане без санкция от Анкара.

Кипър е важна брънка в намеренията на Израел за газопровод, който да пренася газ от находищата Тамар и Левиатан, през кипърските до Южна Гърция и оттам до Европа.

 

Ердоган призова Кипър да не преминава чертата в Източното Средиземноморие, след като кипърските гърци обвиниха турските военни, че възпрепятстват плавателен съд, извършващ сондажни дейности за газ през уикенда, съобщи Ройтерс.

"Нека никой не мисли, че не забелязваме опитите на авантюристи да търсят газ край бреговете на Кипър. Военните ни кораби извършват необходимите действия. Предупреждавам чуждестранни компании, които се доверяват на властите на гръцката страна (Кипър), да не си правят грешни сметки и да не се превръщат в инструмент в игрите им", каза Ердоган в турския парламент пред членове на управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Европейският съюз призова Турция да избягва заплахи и да се въздържа от всякакви действия, които могат да влошат добросъседските отношения с Кипър. Турция бе подложена на критики след като нейни военни кораби продължават да блокират сондажна платформа да достигне район край Кипър, където италианската енергийна компания ЕНИ трябва да извърши сондажни дейности за газ.

Говорителят на кипърското правителство Никос Христодулидис заяви, че сондажната платформа е закотвена на около 30 км от мястото на сондажите край югоизточния бряг на острова. Той каза, че както правителството, така и "Ени" искат сондажните дейности да бъдат осъществени по план.

Турските военни кораби са попречили и на търговски кораби да се приближат до района, мотивирайки се с военни маневри, каза говорителят. Кипър заяви, че турското известие за блокиране на района за военни маневри нарушава международното право и е юридически невалидно.

Атина също реагира. Говорителят на гръцкото правителство Димитрис Цанакопулос обвини Турция, че не допринася за стабилността в региона, след като кораб на турската брегова охрана се удари в гръцка патрулна лодка край островната група Имия/Кардак. Не се съобщава за пострадали.

Инцидентът се случи късно вечерта на 12 февруари, малко след като турските военни кораби възпрепятстваха сондажа на кораб на ЕНИ от проучвания в Блок 3 на Изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Кипър. В тази връзка Атина обвини Ердоган, че подхранва напрежението в региона.

"Има напрежение в Турция и някои много трудни проблеми за Ердоган и неговото правителство, които включват обща дестабилизация в по-широкия регион. С поведението си Турция не допринася за преодоляването на тази ситуация. Всъщност тя прави точно обратното", категоричен бе говорителят на правителството в Атина. "Трябва да сме много внимателни и да следваме развитието", предупреди Цанакопулос пред радио Alpha, като допълни: „ Това, което се изисква, е спокойни и ясни глави, и сериозно управление на ситуацията".