Докато депутатите се готвят да отхвърлят поредното президентско вето, граждани се организират да ги причакат днес пред сградата на парламента, за да поискат "градини, а не бетонни пустини". По традиция във вторник парламентарните групи се събират в Народното събрание, за да изготвят дневния ред за седмицата. Очаква се ветото, наложено от Румен Радев заради приетите на тъмно поправки в Закона за опазване на земеделските земи, да бъде отхвърлено. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов е издал "окръжно" за пълна мобилизация. В синхрон са и представителите в НС на коалиционния партньор "Обединени патриоти" предвид факта, че именно техният депутат Йордан Апостолов прокара законовите изменения.

В деловодството на НС бе внесена и подписка, призоваваща депутатите да не отхвърлят ветото.

Поредното недоволство е срещу възможността да бъдат реализирани мегаломански строителни проекти по морето и начина, по който минават леко през парламента. Дори и депутати видяха в поп равките откровен лобизъм.

За какво става въпрос?

Заради поправките президентът Румен Радев наложи в началото на месеца вето с мотива, че приетите промени в Закона за опазване на земеделските земи ще разреши застрояването на ниви без доказана нужда, както и пустеенето им. Така, според администрацията на държавния глава, се нарушават текстове от Конституцията, които поставят под специална закрила земеделските земи и налагат промяна на предназначението им само при доказана нужда. В мотивите на "Дондуков" 2 е записано и че зад поправките прозира възможността собственик на земеделска земя безкрайно да я държи със сменено предназначение, вместо да се обработва, докато не получи най-добра ценова оферта за продажбата й. Президентът атакува и начина, по който в закона за посевния материал, в преходните и заключителни разпоредби, бяха внесени съществени промени в друг закон, без предварително обществено обсъждане и оценка на въздействието.

Само за дребни риби

Конкретно измененията предвиждат при кандидатстване за промяна на предназначението на земеделска земя да не се представя изискваният досега проект за подробен устройствен план (ПУП). Липсата на ПУП, според президента, "създава неяснота относно конкретните параметри на инвестиционното намерение" на собственика. Собствениците на земеделски земи със сменено предназначение, които не са започнали строителство в удължения през 2012 г. шестгодишен срок, могат да поискат и препотвърждаването на този статут, въпреки че срокът изтече на 24 май 2017 г.

Макар Апостолов да твърди, че измененията касаят само дребните собственици на земи, без обаче да разполага с официална справка от Министерство на земеделието и храните, от неправителствените екозащитни организации привеждат други примери - на големи нереализирани проекти за строителство по Черноморието.

"Измененията на закона за опазване на земеделските земи, прокарани скришом от т.нар. патриоти и ГЕРБ, защитавали дребните собственици, дето не могли повече от седем години да намерят пари да си започнат строителството. Дали всички са толкова дребни като този долу с големина от 800 декара над Яйлата, или има и по-големи?

Управляващата коалиция гласува голям финансов подарък на неизвестен кръг юридически лица и ги е срам да ги покажат. Тази седмица ще се опитат пак да гласуват отново закона след наложеното вето на президента. Дайте да ги призовем да изкарат едно списъче с облагодетелстваните от техния закон и размера на помощта, дето им се оказва", привежда пример екологът Тома Белев.

 

"Това са плановете за Карадере. Цялото крайбрежие застроено. Повечето имоти със сгради с височина 10 и 15 метра. Белите имоти са земеделски земи със сменено предназначение. Сменено преди 2011 г. Тези решения загубиха правно действие на 24 май 2017 г. и земите трябва да възстановят земеделския си статут. Такива решения за промяна на предназначението парламентът гласува да може да им се възстанови действието", пише и Димитър Кацов.

В своя подкрепа Апостолов призоваваше в парламента при дебатите и гласуванията в ресорната земеделска комисия представители на Национална асоциация "Българско Черноморие". Асоциацията се прочу с това, че искаже да "обжалва" наличието на дюни на Къмпинг "Юг" край плажа Корал, за да може върху тях да бъде изграден комплекс от къщички и с това, че прави карти на "дивакуващите" по морето. По-рано пък писа до прокуратурата за "опасна организирана подривна дейност срещу демокрацията в страната, правовия ред и срещу установения от Конституцията обществен и държавен строй" - по повод екопротестите срещу плановете за застрояване на парк Странджа. В управителното тяло на асоциацията са собственици на земи край апетитната от години за застрояване местност Иракли и лица от строителния и развлекателния бизнес.

Реално Йордан Апостолов прави втори заход към тези текстове. Първият законопроект на новата управляваща коалиция още на старта на 44-ия парламент беше именно затова - да се разреши на собствениците на земеделска земя с променено предназначение да строят, въпреки че не са започнали инвестицията си в 6-годишния срок, поставен им от парламента през 2011 г. Предложението бе негово. Заради протести на природозащитници обаче през 2017 година, от ГЕРБ оттеглиха подкрепата си за промените и темата уж беше приключила. 

Упорството му породи питането да не би самият Апостолов да има интерес от поправките. Известно е, че е собственик на над 2000 дка земеделски земи и гори. Това е видно от декларацията му пред Сметната палата. Притежава и 12 на брой парцела, представляващи земеделски земи и гори. Най-големият имот е в землището на село Славеево, Добричко (1844 дка). Всички земи са в Добричко, Балчик, Каварна, Тетевен и Крушари. Освен това бившият бизнесмен има още 13 други имота, сред които два апартамента, магазин, офис, къщи с дворове, гаражи и парцели, влезли в регулация. Най-големият имот е от 5000 дка - парцел в село Славеево, Добричко.

Забравени

Апостолов обаче бе забравил да декларира няколко съществени "момента" от собствеността си. Не е описал нива от 1 дка и лозе от 625 кв.м село Девенци, общ. Червен бряг. Както и "право на строеж за построяване на сграда за съхранение на селскостопанска продукция, ведно с площ за обитаване до 1600 кв.м и зърнохранилище с площ от 1780 кв.м, административна сграда с площ от 79 кв.м. и автокантар с площ от 82 кв.м в стопански двор с площ от 10 дка в село Славеево, община Добричка". "Патриотът" има право на строеж и за построяване на люпилня за птици и изграждане на възобновяеми енергийни източници със застроена площ от 2000 кв.м върху стопански двор с площ от 3959 кв.м в село Стефаново, Добричко.

Както и банков кредит в размер на 1,4 млн. лв. в полза на юридическо лице, обезпечен с договорна ипотека върху нива с площ от 891 дка в село Славеево. Освен това депутатът и съпругата му имат "ипотекарни и солидарни задължения по револвираща кредитна линия в максимален размер на 250 000 лв., в полза на юридическо лице, обезпечен с договорна ипотека върху собствените им недвижими имоти в село Славеево и ипотекарни и солидарни задължения по договор за стандартен инвестиционен кредит в размер на 1,2 млн. лв. в полза на юридическо лице, обезпечен с договорна ипотека върху собствените им недвижими имоти", посочва Сметната палата. 

Самият Апостолов отрича да е в конфликт на интереси - обработвал си земята и дори вдигал принадената й стойност, нямал интерес да заменя или продава, твърди. Иначе формално е излязъл от собствеността на всичките си фирми - строителни и земеделски. Сега те са на роднините му, в това число и на съпругата му. Кредитите не са описани и в декларацията му за конфликт на интереси, предоставена на сайта на Народното събрание.

Макар и да не е посочил конкретните банки, от които е теглил кредити, в блога на Първа инвестиционна банка стои интервю с Апостолов от времето на битието му като бизнесмен. От интервюто става ясно, че той е клиент на банката като кредитополучател. Това автоматично бе пренесено от природозащитниците върху последната законодателна инициатива на Апостолов от миналия петък - за изменения в Закона за горите, с които се улеснява изграждането на ски писти и съоръжения. На тази инициатива настоя лично вицепремиерът "патриот" Валери Симеонов, който прокара и измененията в плана за управление на Национален парк "Пирин", разрешаващи строителство в половината парк.

Новите изменения идват в отговор на искането на "Витоша ски", която стопанисва съоръженията на Витоша. "Витоша ски", както и конесионерът на ски зоната в Банско "Юлен" АД, се свързат с ПИБ, чийто собственик Цеко Минев е и председател на Федерацията по ски.

"Вносителят на законопроекта за зелена светлина за нови писти и лифтове Йордан Апостолов с кредит в ПИБ. Това е и авторът на промените в закона за земеделските земи - основен бизнес земеделие и строителство.", отбелязва Люба Батембергска.

С предложените от Апостолов и негови колеги от ГЕРБ изменения на практика се отменят текстовете, с които сега се изисква смяна на предназначението на земите, върху които е предвидено да се строят, реконструират и пр. ски писти и съоръжения.

От "Витоша ски" се оправдават за занемарените с години съоръжения на Витоша с противоречие в Закона за горите, Закона за устройство на територията (ЗУТ) и плана за управление на природния парк.

Според промените от 2012 г. в Закона за горите подмяната на съществуващите лифтове започва с промяна на статута на територията под самите тях, която в момента се води горска. Същевременно планът за управление забранява изключването на всякаква земя от горския фонд на територията на природния парк. Планът допуска подмяната на съществуващите лифтове, но, за да се подмени един стар лифт по същото трасе, следва да се сменят фундаментите и стълбовете, твърдят от дружеството. Тази подмяна, по смисъла на ЗУТ, е строителство, а ново строителство съгласно действащия план за управление е забранено, заявяват още.

Според природозащитниците обаче планът за управление по никакъв начин не пречи на реновирането на съоръжения. Те обвиняват "Витоша ски", че има идея за изграждането на изцяло нова ски зона, на която да разположат собствени ски гардероби, чайни, ски училища и пр. доходоносни обекти, с което да завземат и софийската планина. Подобно на "Юлен" АД в Банско.