Марин Рачев остава кмет на община Септември, реши Апелативният специализиран наказателен съд преди минути.

Договорите, за които той е разследван и за които бе проведена шумна и показна операция в общината на града, са сключени от заместник-кмета на общината. Рачев не е извършвал плащания по нито един договор.

Не е назначена нито една експертиза, която да докаже обвинението, смята още съдебният състав. По никакъв начин не е установено, че досега той е пречил на прокуратурата при събирането на доказателства (нужно условие, за да бъде отстранен от длъжност, е да не пречи на разследването, б.р.).

Съдът няма доказателства, за да стигне до извод, че Марин Рачев може да влияе на разследването чрез служебното си положение, казаха още от съда, цитирани от бТВ.

Няма и доказателства, че може да се укрият документи.

Кметът Марин Рачев е обвинен в сключване на неизгодна сделка и умишлена безстопанственост. Прокуратурата обяви на пресконференция как Рачев е сключвал договори практически със себе си чрез верига от свързани фирми, управлявани от близки лица в един и същ офис, с обща документация и т.н.

Преди седмица първата инстанция - спецсъдът, го отстрани заедно с негов подчинен с мотива, че двамата могат да повлияят на разследването, ако останат на работа.

Делото е едно от първите по променените правила, при които "високата корупция" отиде в СпНС.