В следващите 14 дни президенът Румен Радев ще трябва да насрочи с указ нови избори за кмет на село Галиче. Централната избирателна комисия е взела днес решение, че държавният глава трябва да определи дата, на която да се избира наследник на несменяемия дълги години Ценко Чоков. Причината е, че той бе окончателно свален от поста с решения на Общинската избирателна комисия, потвърдени от съда, въпреки обжалванията от страна на Чоков. 

Това значи, че по всяка вероятност някъде в края на април във селото ще има кметски избори. 

Редовните избори за местни власти в цялата страна са през есента на 2019 г. 

В края на май 2016 г. Ценко Чоков и синът му Мартин Чоков бяха арестувани, а прокуратурата повдигна на кмета на Галиче пет обвинения – като ръководител на организирана престъпна група, както и за лихварство, отвличане, побой с нанасяне на телесни повреди и палежи.

След като излежа максимума от 8 месеца в ареста, той стана герой на поредица пускания и нови прибирания.

Самият Чоков продължава да е в ареста, а заради това, че оттам не може да изпълнява служебните си задължения се стигна в крайна сметка до предсрочно прекратяване на мандата му. Решението не беше лесно - първоначално Общинската избирателна комисия в Бяла Слатина (Галиче е част от тази община) отказа да отстрани Чоков от поста му заради неизпълнение на служебните му задължения.

Казусът стигна до Административния съд във Враца, а след това и до Върховния административен съд. Той в крайна сметка освободи кмета окончателно.