Почна се! Росица Караджова, която с реакцията си срещу методите на НФЦ разтърси не само нашия сайт, но и социалните мрежи, вече е на топа на устата, фигуративно казано. 22-годишното момиче бръкна в раната не само на филмовата "индустрия", а и на цялата прогнила държава. И атаките срещу нея започнаха. Можем да бъдем сигурни, че няма да спрат. Така се прави, това е стандартна процедура в тази част на Европа - когато някой ти пречи да си живуркаш спокойно, макар и с нечиста съвест, той трябва да бъде оплют, обруган и унизен. За назидание на всички останали, които биха си помислили да протестират.

Сега Росица ще бъде обвинена в некадърност, непрофесионализъм, нахалство, прекалено високо самочувствие, прекалено ниско самочувствие, в неуважение към авторитетите. Ще я обвинят, че е млада, че е привлекателна, че ходи на токчета, че танцува пред хора, че не носи фередже, че се възползва от увреждането си. Ще разкритикуват и сценария ѝ - че е наивен, инфантилен, дилетантски, недостоен за финансиране. И всички атакуващи ще се правят, че тя се заяжда с тях на дребно - заради отхвърления си проект, а не заради нечестните "правила" в НФЦ - колкото и пъти тя да повтори, че е подала жалбите си преди, а не след обявяването на оценките. Пропускат, че тя извади на бял свят неопровержими факти за конфликт на интереси, но вече ѝ подхвърлят, че досега никоя жалба срещу НФЦ не е спечелена в съда от ищеца (което е факт, впрочем) - защо ли? Вече я "страхуват" лекичко в сайтове и социални мрежи - с намеци и недомлъвки, с директни анонимни псувни. Така е било, така и ще бъде. Докато...

Не се наемам да твърдя докога. Искам само да споделя, че според скромните ми наблюдения един проблемен текст във всеки нормален сайт събира около 30% хейтвания към героя на текста. Хейтърите под "Жална му майка на българското кино" обаче са не повече от 1-2%. Това си е постижение. Но пък го е хейтнала обидената г-жа доц. Кънчева - член на комисията в НФЦ, и то с такова ехидно презрение, че моментално е насочила към себе си няколко омерзени коментара.  

 

Кратка биография на Росица Караджова

Родена е на 21 юли 1992 г. в Хасково, в семейство на глухи родители. При раждането ѝ лекарите установяват 80% наследствена глухонемота. По законите на Република България тя е инвалид втора група.

Член е на „Съюза на глухите” в България.

 От 6-годишна танцува в групата за модерни танци при РД на Глухите - Хасково. През 2010 г. е носителка на короната „Мис Тишина” - България. Завършва средното си образование в ПГЛП “Райна Княгиня” - гр. Хасково.

През 2010 г. участва в първото издание на шоуто за сбъдване на мечти “Байландо”, стига до финала и променя представата за глухите хора в България.

През 2011 г. е член на журито на конкурса – „Мис Тишина”. Лауреат е на 8 фестивала на „Съюза на глухите” в България. Участва в различни модни ревюта и рекламни кампании като лице, заснема фотосесии и работи професионално като танцьор в шоу програми и концерти.

В момента учи актьорско майсторство и танцов театър в НБУ.

На 27 юли 2011 г. издателство „Сиела” издава дебютния роман на Росица, озаглавен „Ритъмът на сърцето”. Малко по-късно тя адаптира романа в сценарий за игрален филм. Не след дълго получава номинация за млад сценарист и наградата за сценарий на „Тракийско дружество” на конкурса „Южна пролет”. Американски продуцент и режисьор се заемат на направят екранизацията - филм по действителна история, в който Росица да е съпродуцент, сценарист и играе себе си.

В средата на 2011 г. получава почетен медал за особени заслуги – най високото отличие на Съюза на глухите в България.

В края на 2011 г. получава специалната стипендия за млади писатели и таланти от Министерството на културата. През 2012 г. сама продуцира и финансира рекламен късометражен филм – презентация на проекта „Ритъмът на сърцето“.

През 2013 г. достига до полуфинала на телевизионното шоу “Турция търси талант”.

В същата година получава първата си роля в пълнометражния игрален филм – „Живи легенди“.

По повод 100-годишнината от изтреблението на тракийските българи в Беломорска Тракия през 1913 г. пише сценарий за игрален филм, озаглавен „Армаган - долината на смъртта“. Сценарият получава одобрение от Тракийските дружества в България и те създават кампания за финансиране на филма.

В началото на 2014 г. получава и първата си главна роля в „Красавицата и звяра“ – едноминутен игрален филм за фестивала „Jameson“.

За десерт - един клип от участието на Росица в шоуто "Байландо" на Нова тв.