ДОСТ и НПСД могат да се върнат в ДПС, ако Ахмед Доган се оттегли от политиката. Това заяви пред бТВ бившият земеделски министър Мехмед Дикме. Така той коментира призива на изселнически организации за подобно обединение

"Технически е възможно обединение, Политически не е възможно. Може да се случи само ако има някаква идейна основа. А тя може да дойде от политческото оттегляне на Ахмед Доган. Тогава може да има нова ситуация. Към настоящия момент не виждам как", заяви Дикме.

Според него хората, които са зад ДОСТ и НПСД, няма се върнат обратно в ДПС при това ръководство.

"Необходимостта от обединение е повече от всякога. ДПС трябва да участва в управлението на страната. Но партията се представлява от хора, кото са нежелани като партньори и пречат", каза Дикме.

Той прогнозира, че ако има подобно обединение то ще вкара над 40 депутата в парламента.

"И без Доган, и без Карадайъ и без Данчо Ментата ДПС няма да се разпадне. ДПС се връща в модела на БКП от преди 1989 г.", смята Дикме.

Според него на сегашния премиер Бойко Борисов не му е лесно със сегашния му коалиционен партньор "Обединени патриоти"

"Ако ДПС беше желан партньор, ако Доган го нямаше, то ДПС щеше да бъде един лоялен паертньор, един предвидим партньор. Това е в интерес на стабилността на България. Тя ще бъде много по-добре приета и от европейската и световната иобщност", смята Дикме.

Той самият каза, че винаги е бил против създаването на други партии извън ДПС, които да представляват избирателите на движението.