Само няколко часа след като от пресцентъра на БСП разпространиха позиция на партията против провеждането на поредното издание на "Луковмарш", текстът се оказа променен и редактиран в сайта на партията. Причината - скандално изречение в документа, което не само оправдава Народния съд от 1945 г., а и го нарича "правосъдие".

 
Изречението се намираше почти в края на декларацията, подписана от Изпълнителното бюро на БСП - това е тясното оперативно ръководство на социалистите. Точният цитат е:

Силите, които се стараят да реабилитират фашизма днес, прикриват факта, че по решение на Великите сили – САЩ, Великобритания и СССР, в България, както и във всички страни, подлъгали се да станат сателити на Хитлер, се провеждат трибунали за съдене на виновниците за въвличане на държавите на страната на Хитлер.

"Правят се, че не разбират, че Народният съд от 1945 г. е едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие."

Фразата присъстваше в разпратената от пресцентъра позиция към 16,30 ч. вчера. Няколко часа по-късно обаче се оказа, че текстът, публикуван в официалната интернет страница на социалистите, "се е отървал" от нея. Останалата част си е съвсем същата, само признанието за Народния съд, наречен на всичкото отгоре и "правосъдие", го няма. От "Позитано" 20 заявиха, че авторът на текста е изразил "лично мнение", което не е мнение на партията. БСП пък не е обсъждала оценка за Народния съд. Кой е авторът обаче не става официално ясно.

Неофициално социалисти разказват, че появата въобще на текста с Народния съд е гаф и недоглеждане.

Историята била следната - на заседанието на Изпълнителното бюро на БСП във вторник - традиционното време на сбирката всяка седмица, се взело решение да се напише остра позиция срещу провеждането на "Луковмарш". Дотук няма нищо изненадващо - социалистите всяка година се обявяват против проявата на националистите в центъра на София. Но шествието всяка година си го има. Задачата била поставена на зам.-председателя на партията и на Народното събрание политолога Валери Жаблянов. Лидерката на партията Корнелия Нинова, която обикновено четяла такива неща преди "обнародването" им, я нямало. Не била и на заседанието на парламентарната група. Така - без да е прочетена, декларацията била разпространена в сайта на партията и на журналистите. Самата Нинова била ядосана от случката. Изречението било изтрито от сайта на БСП, но първоначалния й вариант бе вече разпратен на медиите...

Самият Жаблянов само преди две седмици попадна под прожекторите в парламента, отново заради Народния съд, когато отказа да почете жертвите на комунизма с поисканата в Народното събрание минута мълчание.