Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху обяви, че ще продължи да управлява страната.

Той говори, след като полицията препоръча на главния прокурор да му повдигне обвинения във връзка с две разследвания, предадоха световните агенции.

Нетаняху заяви, че не е направил нищо нередно.

"Ще продължа да управлявам Израел отговорно и честно", каза той в телевизионно обръщение. Нетаняху припомни, че срещу него досега са извършени 15 проверки и всички са били безрезултатни, допълва ТАСС. Нетаняху обвини полицията, че се е впуснала в "лов на вещици", допълва Асошиейтед прес.

Полицията отправи вчера препоръки за предявяване на обвинения на Нетаняху по два случая.

Първият засяга получаването на луксозни подаръци от богаташи като австралийския милиардер Джеймс Паркър или холивудския израелски продуцент Арнон Милшан. Според медиите подаръците от Милшан са на стойност 750 000 шекела (214 000 долара), а тези от Паркър - 250 000 шекела (71 000 долара). Сред изброените дарове са пури и шампанско от израелския продуцинт, разкрива Би Би Си.В замяна Нетаняху е помагал на милиардерите в достъпа им до израелския медиен пазар, свързал е единия от тях с индийски бизнесмен, помагал им е по въпроси, свързани с американски визи и в областта данъчните облекчения.

Вторият случай е предполагаем опит за въздействие върху редакционната политика на в. "Йедиот ахронот", припомня БТА. Смята се, че премиерът е настоял пред главния редактор Арнон Мозес да отразява в положителна светлина действията на правителството.

Вече едно обвинение срещу семейство Нетаняху, че е скривало и задържало за себе си подаръци, които е длъжно да предава в хазната, отпадна. Свалено беше и преди три години обвинение срещу съпругата на премиера, че е плащала за домакински услуги и химическо чистене с пари от бюджета.

Медиите отбелязват, че преди десет години Нетаняху, който тогава бе лидер на опозицията, отправи призив към тогавашния премиер Ехуд Олмерт да подаде оставка по време на полицейско разследване. Тогава той каза, че лидер, който е затънал до шията в разпити, не може да управлява страната както трябва.

По повод препоръките на полицията сега бившият израелски премиер Ехуд Барак, който е противник на Нетаняху, го призова да се оттегли временно от поста и управляващата коалиция утре сутринта да назначи негов заместник.

По ирония на съдбата главният прокурор на Израел Авишай Манделблит - предпочитаният от премиера Бенямин Нетаняху кандидат за висшата юридическа длъжност, сега ще решава бъдещето на Нетаняху, пише в. "Ню Йорк таймс", ден след като израелската полиция препоръча да се повдигнат обвинения в корупция на премиера. Критици предполагат, че Манделблит - бивш секретар на канцеларията на Нетаняху, смятан някога за изключително лоялен негов поддръжник, ще остане задължен на премиера, който го издигна. Но негови почитатели твърдят, че законът е ръководен принцип в работата на прокурора и негов морален компас.

Така или иначе, Манделблит, който се издигна от относителна неизвестност като военен прокурор, вероятно ще бъде най-критично наблюдаваната личност в Израел в идните месеци, допълва вестникът.
Израелската полиция препоръча на Нетаняху да бъдат повдигнати обвинения в корупция и злоупотреба с доверие - смущаващ удар, който поставя политическото бъдеще на премиера под съмнение, отбелязва британският в. "Гардиън". След 14-месечно разследване по две производства в корупция, главният прокурор ще проучи свидетелствата и, вероятно след няколко месеца, ще реши дали да привлече премиера под отговорност. Страната очакваше с тревога прокурорската препоръка, която според местни медии може да принуди Нетаняху да подаде оставка. 

В изявлението вчера полицията съобщи, че са събрани достатъчно доказателства срещу премиера за приемане на подкуп, измама и злоупотреба с доверие. 

Според министърката на правосъдието Аалед Шакед, дори при повдигане на официални обвинения, премиерът не е длъжен да подава оставка, уточнява Би Би Си.