Партиите с мнозинство в Централната избирателна комисия - ГЕРБ, БСП и ДПС - не искат да има дистанционно електронно гласуване, твърди Мартин Димитров от Нова република.

"Искат да запазят статуквото с купените гласове”, смята бившият реформаторски депутат.

ЦИК вчера поиска отлагане на електронното гласуване поради техническа невъзможност то да се изпълни, тъй като не е създадена нужната електронна идентификация. Тя бе отложена с една година, но Изборният кодекс, в който пише, че от тази година трябва да почнат тестове на гласуването от разстояние, не бе редактиран.

Според Димитров Комисията умишлено пречи на вота. Според математика и бивш ЦИК-аджия проф. Михаил Константинов трябва първо да е сигурно, че системата за електронно дистанционно гласуване ще бъде направена без възможности за манипулация.

"Я си представете ако гласуваме по този начин и някой признае, че има пробив в системата на изборите – това в България означава гражданска война. Трябва да гарантираме доверието на хората", заяви той.

Според него поради тази причина нито една от големите европейски държави не е въвела гласуването онлайн. Единствено в Естония се гласува електронно на всички видове вот.

"Уважавам г-н Константинов, но нека ГЕРБ, БСП и ДПС не се крият зад него и да дойдат да кажат, че не искат да ги въвеждат”, заяви Димитров.

И изтъкна като довод електронната банкова система, която се ползва по цял свят и се ползва с доверие. Професорът обаче изтъкна, че банките погасяват техническите грешки, а манипулиран глас не може да бъде възстановен с пари.