Българка, емигрирала в Австралия преди години, е завещала близо 2 млн. лв. на Националната галерия в София, съобщи Министерството на външните работи. Дарението е от Маргарита Занеф.

Занеф емигрира в Австралия през 60-те години на XX век заедно със съпруга и сина си. Българката е починала през 2016 г. Тя е била голям почитател на изкуството, съзнаващ значението му за обществото, посочва адвокатът, разпоредил се с наследството, Уоруик Дън от кантората Biddulph & Salenger.

В оставеното от нея завещание половината от сумата след продажбата на недвижимото ѝ имущество се дарява на Националната галерия в София, а останалата половина – на намиращата се в Сидни Художествена галерия на Нов Южен Уелс. Дарението за всяка от галериите възлиза на на 1,44 млн. австралийски долара (1,84 млн. лв.). Парите са постъпили по сметката на българския музей преди дни.

Основното част от парите са от продажба на апартамент в Уейвъртън, предградие на Сидни, част от Нов Южен Уелс, което се намира около 4 км от централния бизнес район на града. Съпругът и синът на Маргарита Занеф са починали преди нея. Апартаментът с две спални е бил собственост на семейството от 1963 г.