Европейската комисия представи различни варианти за нов и модерен дългосрочен бюджет на ЕС, който да осигури ефикасно постигане на неговите приоритети след 2020 г., както и финансовите последици от тези варианти. На пресконференция днес в Брюксел председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви:

"Когато говорим за бюджети, не говорим за счетоводство, а за приоритети и амбиции. Чрез тях нашето бъдеще намира израз в конкретни цифри. Така че нека първо поговорим за това каква Европа искаме. След това страните членки трябва да подкрепят амбициите си със съответните финансови средства. И въпреки че всички ние трябва да сме наясно, че обичайната практика не е сред вариантите, които ще се разглеждат в тази предстояща дискусия, аз твърдо вярвам, че можем да постигнем невъзможното и да се споразумеем за бюджет, при който всички да бъдат нетни получатели."

В отговор на въпрос Юнкер поясни, че подкрепя намаляването на бюджетите за сближаване (т. нар. кохезионна политика), както и за земеделието. Против съм жестоки съкращения, посочи той. Както е известно, запазването на кохезионната практика е приоритет на България като председател на Съвета на ЕС.

На неформалната си среща на 23 февруари лидерите на Европейския съюз ще обсъдят начините за адекватно финансиране и превръщане в реалност на приоритетите, които те определиха за Съюза на 16 септември 2016 г. в Братислава и на 25 март 2017 г. в Рим, предаде "Фокус".

Двата елемента - определяне на общи приоритети и осигуряване на средства на Съюза, за да ги реализира, са неразделни. Комисията допринася към тази важна дискусия по три начина:

- като предоставя необходимите факти за бюджета на ЕС, ползите от него, неговите постижения и добавена стойност;

- като изготвя сценарии, показващи финансовите последици от различните възможности за избор на политика; 

- като показва какви ще бъдат последиците за студентите, изследователите, инфраструктурните проекти и много други, в случай че приемането на новия бюджет на ЕС бъде забавено. 

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер представи днес и вижданията си по основни въпроси от политиката на ЕС на пресконференция, продължила близо час, съобщи БТА.

Юнкер изрази подкрепата си за предварително излъчване на водещи кандидати за председател на ЕК в изборите за евродепутати догодина. Бившите премиери на държавите от ЕС отговарят на всички изисквания за председател на комисията, добави той. По неговите думи е необходимо водещите кандидати да бъдат излъчени до края на тази година.

Юнкер защити виждането за единен председател на ЕК и на Европейския съвет, но отбеляза, че това не е въпрос, който да се реши в следващите месеци, а е "дългосрочна перспектива". Той уточни, че сега, ако председателите на двете институции са в конфликт, това би било катастрофално.

По повод предложенията за намаляване броя на еврокомисарите Юнкер заяви, че първоначално се е затруднявал да измисли отговорности на 28 души. Той допълни, че днес е разбрал необходимостта всяка страна от ЕС да има комисар, за да може комисарите да "превеждат ЕС" в своите страни. Председателят на ЕК поясни, че решението колко да бъдат еврокомисарите е на правителствата.

Юнкер коментира, че в днешния ЕС исканията вземат превес над убежденията. Едните не искат да плащат повече, другите не искат да получават по-малко, добави той по повод разговорите за бъдещия общностен бюджет.

В отговор на въпроси председателят на ЕК заяви, че очаква Варшава да сближи гледните си точки с вижданията на комисията.

Попитан за Турция, Юнкер каза, че е "изцяло несъгласен с поведението" на Анкара.