Последните събития в Сирия вероятно ще променят доста дневния ред на започващата утре в София неформална среща на външните министри от ЕС.

Това съобщиха за Клуб Z европейски източници.

Арабската република е във фокуса заради предполагаемата гибел на неуточнен все още брой руски наемници на 7 февруари в резултат на американска въздушна атака. Вчера пък френският президент Еманюел Макрон отново заплаши режима на Башар Асад с удари, ако се докаже, че властта в Дамаск е използвала химическо оръжие.

Една промяна в плана на срещата вече е факт. Утре Федерика Могерини - Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, която председателства форума, ще даде непланирана предварително пресконференция за Сирия.

Според предварителната програма на арабаската република е посветен половинчасов работен обяд. На всички обаче е ясно, че темата ще отнеме много повече време и почти със сигурност ще бъде доминираща на срещата във  формат "Гимних".

Първите дипломати на ЕС ще обсъждат на работни сесии Западните Балкани и Северна Корея.

На втория ден ще участват и външните министри от страните кандидатки - Албания, Сърбия, Черна гора, Македония и Турция.

Домакин на срещата е Екатерина Захариева като дипломат номер 1 на страната, председателстваща в момента ЕС.

Германия ще бъде представена от все още заемащия поста външен министър Зигмар Габриел. Причината е, че номинираният Мартин Шулц се отказа, след като подаде оставка като лидер на социалдемократите.

В София няма да бъде и холандският външен министър Халбе Зейлстра. Той бе принуден да подаде оставка, след като се разкри, че е излъгал за свое участие в среща с руския президент Владимир Путин.

Турция пък ще бъде представена от своя министър по европейските въпроси Йомер Челик. Той е човекът, който участва в такива срещи.