Шуменската сага със събирането от властите на партийна информация от местната структура на БСП придоби нов обрат. След като миналата седмица МВР обяви, че е действало по нареждане на прокуратурата, днес от държавното обвинение отрекоха и прехвърлиха топката отново в полето на силовото министерство.

Става въпрос за проверка, разпоредена от районната прокуратура на областната дирекция на МВР за противодействие на икономическата престъпност. В рамките на проверката в комисията за конфликт на интереси, е изисквана информация от Общопартийната контролна комисия на БСП за това кои лица са присъствали на делегатски събрания на партията, кои са участвали в общински съвети, кои са членове на БСП и т.н. 

Член на БСП, обект на проверката, който е бил държавен служител там, е уволнен именно заради партийната си принадлежност, оплакаха се от левицата. Лидерът Корнелия Нинова изтъкна, че човекът не е бил член на партиен ръководен орган и е спазил това ограничение за държавните служители. След което обвини прокуратурата, че изпълнява политическа поръчка, а опонентите на партията "ровят" в делата на БСП в областния град. Нинова поиска Главна прокуратура да провери работата на районната по този казус.

Сагата се доразви с дефилето на вътрешния министър Румен Радев в парламента миналата седмица. Радев неизбежно трябваше да коментира действията на подопечните му, като заяви, че МВР е изземало чувствителната за социалистите партийна информация по указания на Районна прокуратура-Шумен. 

Оказва се, че отстраненият служител на комисията за конфликт на интереси в Шумен излъгал, че не е членувал в БСП, както и че е бил "натопен" от съпартиец. По думите на Радев прокуратурата е издала постановление, с което задължила МВР да провери има ли невярно съдържание в подадените от държавния служител документи. Министърът се ядоса, че надпартийното МВР било замесено във вътрешен за левицата проблем и сложи точка на казуса.

Днес обаче главният рокурор Сотир Цацаров излезе с изявление, базирано на разпоредената по искане на левицата проверка за действията на обвинението в Шумен. В него се посочва, че силовото министерство не е действало по разпореждане на прокуратурата:

"Значителна част от информацията, изискана  с писмото на директора на ОДМВР - Шумен от председателя на Общопартийната контролна комисия на БСП, гр. София, излиза извън рамките на предмета на възложената проверка от РП – Шумен и необходимите документи за изясняване на наличието на данни за престъпление по чл. 313 НК. Събирането на тази информация, освен че е неотносимо към предмета на извършваната проверка, не е възлагано по никакъв начин от прокурора и е предприето по инициатива на ОДМВР - Шумен".

Това даде повод на левицата на свика извънреден брифинг в кулоарите на парламента след приключване на пленарното заседание за деня. Депутатът Драгомир Стойнев обави, че МВР се ползва за "политически натиск, като политическа бухалка". Той поиска МВР да обяви кой и на какво ниво е разпоредил събирането на партийната информация извън нужното за установяване на политическата принадлежност на уволнения държавен служител.  

Стойнев прозря в действията на институциите опит за репресия върху членове и симпатизанти на партията, както и политически шпионаж - какво мислят, гласуват, кого предлагат за номинации за кметове и пр. съпартийците му в областния град.

"Нека сега Валентин Радев дойде пак в парламента да видим дали пак ще ни излъже. Тук да не сме Гестапо или СС!", възмути се социалистът и поиска най-малкото извинение от министъра.

От левицата обаче не коментираха по същество в какви законови нарушения е заподозрян съпартиецът им, за да му бъде назначена проверка по линия на икономическата престъпност. Нито как се казва той.

"Дали ще е Иванчо, Драганчо или Петканчо, не е това въпросът", отсече Стойнев.