Депутатът от БСП Александър Симов потвърди неофициалната информация, че авторът на декларацията на БСП, в която Народният съд е обявен за необходим и неизбежен е зам.-шефът на парламента Валери Жаблянов.

"Гледайки стила авторът на този текст е Валери Жаблянов", каза Симов пред бТВ.

Той определи народния съд като "сложно и комплексно явление". Симов повтори, че първоначално публикувания текст не е прегледан от ръководството. По-късно това изречение бе премахнато от декларацията.

"БСП е готова да води разговора за Народния съд, но не и с едно изречение. Темата се нуждае от повече обяснения. Разговорът за Народния съд не може да се проведе през декларация", каза още Симов.

По повод "Луковмарш" Симов изтъкна, че няма как да се говори за нациоалния идеал през личността на ген. Луков.

"Все едно да водим разговор за бълагрската култура през личноста на Азис", заяви Симов.

Той определи Ген. Луков като "едно корумпе от историята". И допълни, че Луков престава да бъде министър на отбраната след скандал за доскавки за въоръжение, покрай които е натрупал лично богатство.

"Ген. Луков е създател на Българските национални легиони, една профашистка организация", заяви Симов.

Д-р Йордан Манасиев (БНС) коментира, че "Луковмарш" се организира в името на националняи идеал. Според него няма никакви доказателства, че ген. Христо Луков е провеждал антисемитска дейност. И допълни, че той не припознва германския националсоциализъм и е казвла, че България има свой път в тази война.