Българската народна банка (БНБ) се присъединява към изразената позиция от страна на Европейските надзорни органи относно увеличаващия се брой потребители, които купуват криптовалути без да са наясно с рисковете. В свое становище от днес БНБ предупреждава за опасностите.

"Виртуалните валути като Bitcoin, Ripple, Ether и други показват екстремна нестабилност на цената си и ясни признаци на ценови балон. Потребителите, които купуват виртуални валути, трябва да са наясно, че има висок риск и че могат да загубят големи суми или дори всичките си пари, които са инвестирали", се казва в становището.

В своя официална позиция от 12 февруари Европейският банков орган (ЕБО), Европейският орган за ценни книжа и пазари (ЕОЦКП), Европейският орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (ЕОЗППО) предупредиха за рисковете пред потребителите, които търгуват с криптовалути. Те са високорискови и нерегулирани по никакъв начин активи и не са подходящи за инвестиции или спестявания, казват от европейските надзорни органи.

Опасенията са, че все по-голям брой потребители купуват виртуални валути, но не са наясно с рисковете, свързани с тях. Криптовалутите са обект на екстремна нестабилност в цените и са показали ясни признаци на балон при ценообразуването, а потребителите, които ги купуват, трябва да са наясно, че съществува висок риск да загубят голяма част от инвестираните средства или дори всичките си пари, пише в становище на Европейските надзорни органи.

От началото на годината се наблюдава значителна волатилност в цените на различните криптовалути, като биткойнът например от нива малко над 20 000 долара изгуби над 40% от средата на декември до днес. Значителни понижения отбелязаха и другите дигитални валути.

В предаването "Още от деня" по bTV евродепутатът Емил Радев (EНП/ГЕРБ) разкри как Европейският съюз смята да регулира практиките за пране на мръсни пари чрез криптовалутите, предпочитани за тази цел заради тяхната анонимност. 

По думите на Радев, петатата директива, която се подготвя за борба срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма въвежда много нови промени. Подобрява се прозрачността на собствеността  на дружества и доверителни фондове чрез осигуряване на по-голям достъп до регистрите за действителните собственици, притежаващи над 25% от акциите на дадена компания.

Предвижда се публичен достъп до информацията в регистъра за действителните собственици на дружества, както и достъп въз основа на “легитимен интерес” до информация за действителния собственик на доверителни фондове и др., както и обществен достъп след писмено искане до информация за действителния собственик на доверителни фондове, които притежават фирма, която не е регистрирана в ЕС. 

Друга голяма промяна е относно предплатените карти и виртуалните валути. Прагът за идентифициране на държателите на предплатени карти ще бъде намален от 250 евро на 150 евро, а наред с това се разширяват изискванията за идентифициране на клиентите. Въвежда се изискване платформите за обмен на виртуални валути с обикновени пари и доставчиците на портфейлни услуги да бъдат регистрирани и да упражняват контрол върху клиентите си, което прекратява анонимността. Освен това директивата въвежда определение за виртуални валути, каквото досега в европейското законодателство не съществува.

Освен това държавите-членки ще са задължени да създадат централизирани регистри за банкови и разплащателни сметки и сейфове, достъп до които ще имат финансовите разузнавания. Така те ще могат да идентифицират дали и в кои банки дадено лице разполага с банкова сметка. Тази информация няма да бъде публично достояние. Забраняват се и анонимните банкови сейфове.