В четвъртък от 20 часа "Лудогорец" приема "Милан" в първи 1/16-финал на турнира Лига Европа. За разлика от предишни години, в които българският шампион играеше големите си мачове на стадион "Васил Левски", този път срещата е в Разград, тъй като "Лудогорец арена" отговаря на всички изисквания на УЕФА.

Има ли шанс "Лудогорец" срещу 7-кратния европейски шампион, най-титулувания италиански отбор на Стария континент?

Със сигурност - да. Не само защото в момента "Милан" е сянка на големия клуб. За разлика от славния си съперник, "Лудогорец" е по-опитен и обигран отбор, който при това свикна да играе с най-великите в Европа. 

Списъкът вече е доста солиден: "Стяуа", "Партизан" и "Цървена звезда" от Балканите, "Реал" (Мадрид), "Ливърпул" и "Арсенал", "Пари Сен Жермен"... Само носителите на купата на шампионите са четири. Срещу тях "орлите" направиха силни мачове, както в България, така и на чужд терен.

В какво състояние дойде "Милан" в България?

Клубът като цяло се намира в труден и сложен период. През есента на 2016 г. Силвио Берлускони най-накрая продаде "росонерите" на китайски инвестиционен фонд, начело на който е един от най-богатите азиатци - Йонхонг Ли.

Финализирането на сделката обаче се проточи до средата на април миналата година. Към онзи момент дълговете на "Милан" бяха 220 милиона евро. Въпреки това през лятото китайците пръснаха десетки милиони за селекция. Идеята беше "Милан" да се бори за титлата в "калчото", като прекъсне хегемонията на "Ювентус".

Не стана така. "Червено-черните" тръгнаха зле и на 27 ноември треньорът Винченцо Монтела беше уволнен. Заменилият го Дженаро Гатузо обеща тимът му да работи и да се бори на терена. Като начало.

Пак не стана така - колосът продължи да разочарова и преди Коледа сериозно се заговори, че Гатузо е пътник. На 27 декември "Милан" измъкна дербито с "Интер" за Купата на Италия - 1:0, така до нова треньорска смяна и трусове не се стигна.

Оттогава "миланистите" нямат загуба, балансът им е 4 победи и 3 равенства. Въпреки това Гатузо и компания са седми в Серия А с 38 точки, а четвъртият "Рома" има 9 повече.

Което означава, че "Милан" ще се хвърли с всички сили срещу "Лудогорец", тъй като пътят към Шампионската лига от новия сезон изглежда по-пряк през спечелване на Лига Европа, отколкото от попадане в топ 4 в Италия. Така направи "Манчестър Юнайтад" през миналата година.

А "Милан" има жизнена нужда от по-големите пари в Шампионската лига. В тежките дни в края на 2017-а УЕФА шамароса една от гордостите на Милано с 20 милиона евро глоба заради нарушаване на финансовия феърплей. 5 от тях се плащат веднага, а останалите могат да бъдат спестени, но при условие, че клубът приведе финансите си в ред и почне да харчи по-малко, отколкото печели.

На този фон "Лудогорец" е истински оазис. През зимната пауза тимът привлече един футболист, но доста качествен - полският нападател Якуб Шверчок. Най-вероятно утре той ще е титуляр, още повече в отсъствието на наказания Клаудиу Кешеру.

Херо вярва в победа срещу "росонерите"

„Искам да станем свидетели на добра игра и качествен двубой. Такъв, какъвто се очаква от цяла България. След жребия нашата мисъл бе към тази дата - 15 февруари. Всички мислим за този мач, защото "Милан" е едно огромно предизвикателство. Надявам се на успех. Знам, че ще е трудно, но оптимизмът не ме напуска, заяви днес треньорът на "зелените" Димитър Димитров-Херо. - Надявам се да ни подценят, това ще е в наш плюс. В лагера ни емоциите са много големи, това го усетих още след жребия. Емоцията ще е водеща в този сблъсък." 

"Естествено, че вярвам в успеха над гранд като "Милан". Ако не вярвам, нямаше да съм треньор на този отбор. Вярвам на 100%. Надявам се късметът и шансът да са с нас. Нямаме здравословни проблеми. Имаме наказани - Клаудиу Кешерю и Натанаел. Гледали сме ги много пъти, имаме реална представа за качествата на този отбор. Вижда се, че в последните мачове "Милан" е в подем. Играе мачове от шампионата си и ще е в по-добро кондиционно състояние от нас. Ние трябва да се опитаме с характер и себераздаване да компенсираме“, каза още специалистът.

„Във футбола най-важни са резултатите. В Лига Европа играхме дефанзивно единствено срещу "Брага", когато спечелихме с 2:0. Знаех каква ще е реакцията при загуба. Но да не се отклоняваме. Смятам, че пред собствена публика нашият отбор ще бъде офанзивен”, завърши Херо.

Хитрините на "питбула" Джинаро Гатузо

"Милан" няма кадрови проблеми и дойде в България с най-доброто, с което разполага в момента.

"Дори не си и помисляме да подценим "Лудогорец", бяха първите думи на Дженаро Гатузо в Разград, малко преди да изведе тима си на тренировка на "Лудогорец арена". - Подхождаме с голямо уважение към нашия съперник, който доминира в България в последните години. Този тим има по-голям опит от нас в Европа. Дори бих казал, че е по-вероятно да ни подценят те, отколкото ние тях. Имат добри играчи с отлична техника. Бразилците им са впечатляващи. Разузнахме добре нашия съперник. Мисля, че срещу нас ще играе в схема 4-3-3, а не 4-2-3-1, на която залага по-често. Гледахме доста мачове на "Лудогорец", те имаха големи двубои в последните години." 

"Не мислим за негативен резултат. Подготвени сме за този мач. Когато той отмине, ще мислим за следващия двубой в първенството на Италия", каза още Гатузо.

Интересни думи. Очевидно е, че бившият халф, сравняван с питбул като играч, опитва психологически игри, като пробва да прехвърли напрежението към лагера на българския отбор.

За финал - да му мисли "Милан", тъй като, каквото и да си говорим, е фаворит и всички очакват да продължи. "Лудогорец" със сигурност ще се сбори с гранда. Чакат ни два интересни мача.