При протестите в защита на Пирин става дума за "група, която няма парламентарно представителство и протестите са начин да заяви позиция". Така Румяна Бъчварова - бивш вътрешен министър, а в момента отново началник на кабинета на министър-председателя Бойко Борисов, описа продължаващото недоволство на природозащитници и граждани срещу решението на правителството за промяна на плана за управление на Националния парк и заявките за промяна на концесионния договор с "Юлен" АД за ски зоната на Банско. 

В сряда премиерът отговори пред бТВ на един от най-острите въпроси, поставяни от протестиращите - кой стои зад концесионера "Юлен", назовавайки името на Цеко Минев (Първа инвестиционна банка).

"Това е само един от щрихите на противопоставянето. Нека всичко бъде открито, чисто и на масата", заяви Бъчварова пред Нова тв по повод признанието на Борисов.

Тя каза, че не може да гадае дали протестите ще продължат. И ги описа така:

"Става дума за група, която няма парламентарно представителство и протестите са начин да заяви позиция. Това се случва навсякъде където политическо и парламентарно представителство не съвпадат."

Бъчварова коментира и обявеното от Борисов оттегляне на Истанбулската конвенция от дневния ред на управлението.

"Обществото беше подведено от грешни интерпретации в текста на Истанбулската конвенция", заяви тя и добави, че когато документът е обсъждан от Министерския съвет, никой не е предполагал, че ще се индуцират толкова негативни реакции.

Тя не назова от кого е дошло "подвеждането" и добави, че е "необходимо време, за да може спокойно да се обясни какъв е подходът в тази конвенция". Бъчварова изрази надежда, че темата поне ще изостри вниманието към проблема с домашното насилие, който по думите й досега е бил премълчаван.

"В коалицията има диалог и уважение към мнението на останалите" - това бе коментарът на Румяна Бъчварова по повод заявките на част от лидерите на "Обединените патриоти", че ако конвенцията не бъде оттеглена и бъде приета, това ще свали от власт правителството "Борисов 3". Мнението бе на вицепремиера Красимир Каракачанов и председателя на ПГ на "Обединените партиори" Волен Сидеров, макар и несподелена от другия вицепремиер от формацията Валери Симеонов. 

На въпрос дали като държава ни дискредитира фактът, че не приемаме веднага Истанбулската конвенция като други страни в ЕС, Бъчварова заяви, че тези особености се вземат под внимание, но не са пречка в отношенията. 

Началникът на кабинета на Бойко Борисов обяви категорично, че позицията против провеждането на "Луковмарш" е официална позиция на правителството, но режимът на проявата е такъв, че не може да бъде забранено провеждането й. 

"Много се опасявам, че се връщаме към тема, която сякаш беше затворена - оценката за събитията от 1944 г. и Народния съд. Вкарвайки тази тема като част от борбата на БСП срещу правителството, ние се връщаме много назад и по-лошо - представяме темата по превратен начин на младото население. Моето съжаление е за БСП, че върнаха назад партията си и заличиха усилията на много честни социалисти, които успяваха да се разграничат от това минало", заяви Бъчварова.