Парламентарната група на ГЕРБ призова зам.-шефа на парламента Валери Жаблянов (БСП) да се оттегли от поста си. Ако не го направи утре, депутатите от партията започват да събират подписи с искане за неговата оставка. Това каза от парламентарната трибуна Тома Биков (ГЕРБ).

Вчера стана ясно, че именно Жаблянов е авторът на обръщението към премиера Бойко Борисов, в което се казваше, че Народният съд от 1945 г. е бил необходим и неизбежен. Това е и поводът за искането на ГЕРБ.

Биков припомни, че Жаблянов не за пръв път прави подобни коментари и дори се е опитал да осуети отдаването на почит в пленарната зала към жертвите на тоталитарния режим на 1 февруари.

"Парламентарната група на ГЕРБ призовава г-н Жаблянов да понесе полтиическа отговорнот като подаде оставка от поста, който заема", заяви Биков.

И допълни, че ако това не се случи до края на работния ден от ГЕРБ ще започнат да събират подписи за неговата оставка още утре.

Ето пълния текст на декларацията на ГЕРБ:

Уважаема госпожо председател, 

Уважаеми колеги,

От изявления на представители на ПГ на БСП, вчера стана ясно, че заместник- председателят на Народното събрание Валери Жаблянов е авторът на скандалната фраза, поместена в официална позиция на социалистическата партия, според която т. нар. Народен съд е необходимо и неизбежно правосъдие. Приветстваме решението на ръководството на БСП да оттегли тази оскърбителна за целия български народ теза от официалния си документ. В същото време припомняме, че господин Жаблянов не за пръв път коментира по циничен начин събития, които са нанесли тежки рани върху голяма част от българското общество. Само преди две седмици, господин Жаблянов се опита да осуети отдаването на почит с едноминутно мълчание към жертвите на тоталитарния режим. За ПГ на ГЕРБ поведението на господин Жаблянов е неприемливо и несъвместимо с поста зам.-председател на Народното събрание. ПГ на ГЕРБ призовава господин Жаблянов да понесе политическа отговорност за тези свои действия, като подаде оставка от поста, който заема. Ако исканата оставка не бъде подадена, още утре в 9.00 часа сутринта, народните представители от ГЕРБ ще започнем събиране на подписи за официално искане на оставката на Валери Жаблянов като зам.-председател на парламента.

Самият Жаблянов коментира, че няма причина и мотиви за искането на неговата оставка.

"Смятам, че изпълнителното бюро на БСП има официална позиция. Аз имам мое лично мнение, така че не виждам нищо нередно. Няма причина за оставката ми. За какво да подам оставка? Личното ми мнение съм го споделял многократно на партийни форуми. Има най-различни мнения по тези въпроси в България. Много ви моля да си прочета вестника", обърна се той към медиите.

И добави, че ще бъде изненадан, ако от БСП му поискат оставката.

"Не виждам причина. За какво? Наистина се интересувам с какви мотиви. Най-вероятно има много жертви на комунизма", каза още Валери Жаблянов.

Според правилника на парламента  председателят и заместник-председателите на Народното събрание могат да бъдат предсрочно освободени по писмено предложение най-малко на една трета от всички народни представители (80 депутати). Това може да стане когато е налице обективна невъзможност за изпълнение на задълженията или системно превишаване на правата, или системно неизпълнение на задълженията в рамките на тяхната компетентност.

Поискана с подписка от депутати оставка на член на ръководството на Народното събрание се подлага на гласуване на първото заседание на парламента от деня на внасянето на искането. На засегнатия се дава правото да бъде изслушан от трибуната. За сваляне на човек от парламентарния президиум са нужни гласовете на поне половината от присъстващите в залата депутати, пише в правилника.

Преди 3 месеца БСП поиска оставката на тогавашния шеф на парламента Димитър Главчев. Поводът бе това, че той отстрани от залата лидера на БСП Корнелия Нинова, докато тя изнасяше слово от името на парламентарнаа група. Малко след това от БСП поискаха оставката му. Главчев я подаде, тъй като от БСП заявиха, че ако това не се случи няма да влязат в залата, за да чуят словото на шефа на Европарламента Антонио Таяни.