19-годишният Николас Крус, обвинен за стрелбата в гимназия във Флорида, обичал оръжията и бил изключен от училището по неуточнени засега дисциплинарни мотиви, предаде Ройтерс, като се позова на полицаи и бивши съученици.

Младежът разстреля вчера 17 души в гимназия "Марджъри Стоунмен Дъглас" в град Паркленд. Той бе заловен час след нападението с полуавтоматична пушка и много пълнители.

"Вече започнахме да демонтираме неговите уебсайтове и нещата, които е писал в социалните медии и някои от тях са много тревожни", заяви Скот Израел, шерифът на окръг Брауърд.

Всеки ден Николас Крус активирал сигнала за пожар в училището, докато не го изключили в осми клас, спомня си неговият съученик Чад Уилямс.

Наскоро двамата се сблъскали в училището. Крус носел няколко публикации за оръжия, а Уилямс помислил, че той дошъл, за да вземе по-малък брат или сестра.

"Той беше луд по оръжията. Беше един вид самотник. Нямаше много приятели. Можеше да извърши всякаква лудория на майтап, но беше проблемен", споделя Уилямс.

Джилиан Дейвис, завършила училището през миналата година, пък си спомня Николас Крус като кротко и стеснително момче. Той обаче бързо се променял, когато се ядосвал за нещо. Крус много приказвал за оръжия и ножове, но никой не го вземал насериозно.

През миналата година Крус се появил в двора на училището и заплашвал ученици. Тогава му било забранено да стъпва в района, разказа учителят по математка Джим Гард пред в. "Маями хералд". Дори ръководството разпратило по мейла до учителите предупреждения за Крус.

Преди две седмици убиецът се свързал чрез снапчат с някогашния си приятел, 17-годишния Дакота Мъчлър, който обаче отхвърлил контакта.

"Можем да кажем, че той бе малко откачен. Винаги имаше проблеми с него, постоянно го пъдеха от училище. И го арестуваха", заяви 18-годишният Трейвис Джулмайс.

Гимназията обаче не разполагала с данни, че Николас Крус представлява заплаха, каза Робърт Рънси - суперинтендант за училищата в окръг Брауърд след стрелбата.

"Обикновено в такива ситуации виждате, че потенциално може да има някакви знаци. Но ние нямахме никакви предупреждения, няма телефонни обаждания, за които да знаем", изтъкна той.

По-късно Рънси съобщи, че Николас Крус все още бил ученик, но отказа повече подробности. По-рано шерифът Скот Израел каза, че убиецът учил в последно време в гимназията "Таравела" в Корал спрингс.

В социалните мрежи бе рапространен видеоклип на ученик от "Марджъри Стоунмен Дъглас". Записът е направен в класна стая, където учениците са налягали по пода. Чуват се изстрели, които ехтят съвсем наблизо.

Видеото не се препоръчва на непълнолетни и хора със слаби нерви. Можете да го видите ТУК.