След „Сляпата Вайша“, и други разкази на Георги Господинов ще дадат живот в киното. Шестима български режисьори снимат по истории на писателя от книгите „И всичко стана луна” и „И други истории”. Премиерата е на 17 март на „София филм фест“, съобщават от издателството на Господинов „Жанет 45“.

Шестимата режисьори са автори на шест късометражни новели, обединени в един филм, наречен „8 минути и 19 секунди“. Петър Вълчанов („Обащиняване“), Кристина Грозева („Дъщеря“), Теодор Ушев („Кристин, която маха от влака“), Надежда Косева („Старецът и морето“), Любомир Младенов („Лицата от последните дни“) и Владимир Люцканов („Закъснелият дар“) разказват какво се случва за 8 минути и 19 секунди, какви ще са лицата от последните дни, защо апокалипсисът е много лична работа, кого обащиняваме, може ли човек да се намеси в живота на друг дори помахвайки с ръка от влака, какво става в онази минута, когато светлината си е отишла, а мракът още не е дошъл…

С този филм Теодор Ушев, наминиран за „Оскар“ за „Сляпата Вайша“, дебютира в игралното кино – отново с разказ на Георги Господинов.

В „8 минути и 19 секунди“ ще видим актьорите Светлана Янчева, Иван Бърнев, Ирмена Чичикова, Цветан Алексиев, Китодар Тодоров, Таня Шахова и фотографа Симон Варсано.

Продуценти на филма са БНТ и „ВИП медиа филм“ (Владимир Люцканов и Антоанета Бачурова).

Площад Славейков