СИМОНА РУСЕВА

Израелски военни до този момент разкриха в Ивицата Газа 31 тунела на терора и смъртта. Това съобщи правителствен говорител в Тел Авив.

Въпреки споразумението за примирие, което влезе в сила днес в 8 ч българско време и ще продължи до 20 ч довечера, работата по унищожаването на смъртоносните арсенали в тунелите ще продължи.

Те са били открити след 17 юли, когато Израел започна сухопътна офанзива в Ивицата Газа с основна цел – проникване в тунелите и взривяването им.

Под земята на път към Израел.

Израелските военни ги наричат “Подземието на Ивицата Газа”. Терористичната групировка “Хамас” започна да строи тунели още преди 2007 г., когато Израел наложи блокада на ивицата. След това изграждането им продължи ударно. Сега те се разпростират от границата с Египет до вътрешността на Израел.

Предназначението им е многопосочно – там се намира командната централа на “Хамас”, по тях се стига до Израел с цел извършване на терористични операции. Там са и складовете с оръжие на терористите, на гориво и хранителни запаси.

Сега целта на Израел е пълното унищожаване на тунелите на терора. Задачата е трудна и рискована.

“Знаехме за съществуването на тунелите, но бяхме в неведение по отношение на заплахата. По всяко време десетки екстремисти на “Хамас” са били в състояние да проникнат на израелска територия и да нападнат селища”, признава генералът от запаса Шломо Бром.

В подземието на терора.

Според премиера Бенямин Нетаняху терористите са градили тунелите под болници, джамии, училища и жилищни сгради, за да проникват необезпокоявани на израелска територия.

“При такъв откровен тероризъм няма държава по света, която да бездейства и изчаква”, допълни премиерът.

От 8 юли т. г., когато “Хамас” сложи начало на поредната си офанзива срещу Израел, бяха изтреляни над 2000 ракети, много от тях по посока на Тел Авив и Ерусалим. Те бяха прехванати и унищожени във въздуха от израелската противоракетна отбрана. За населението обаче е истински кошмар да чува вой на сирени и да тръпне пред заплахата от смъртоносно попадение.

Офанзивата на Израел досега причини смъртта на 967 жители на Ивицата Газа, 300 от които жени и деца, твърдят от палестинска страна. В нощта срещу днешната събота, преди началото на примирието, са загинали 76 души, 18 от които от едно семейство.

Израел даде 37 жертви сред войската си, загинаха и трима граждани.

Заради тревожната обстановка в района днес в Париж при домакинството на френския външен министър Лоран Фабиюс се срещнаха първите дипломати на САЩ, Германия, Великобритания, Италия, Катар и Турция.

“Призоваваме и двете страни да удължат срока на примирието. Всички ние искаме колкото се може по-скоро да се сложи край на насилието”, каза домакинът Фабиюс.