Именно в училищата трябва да започне ученето на толерантност и приемането на многообразието, заяви днес американският посланик Ерик Рубин в приветственото си слово на международната конференция "София казва "НЕ" на словото на омразата и екстремизма". 

Той поясни, че говори в контекста на пилотните проекти в софийските училища, които обясняват на децата тези концепции.

"Децата научават това, което виждат и чуват. Толерантността се проявява отрано. За съжаление и нетолерантността се проявява отрано. Нашата задача като глобално общество е да гарантираме, че всяко дете получава толерантност към своя етнос, религия и произход. В допълнение всяко дете трябва да получи посланието, че всички хора заслужават едно и също уважение", каза още посланикът.

Рубин изказа благодарност на сдружение за човешки права "Маргиналия", организатори на събитието, което тече днес в Аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски", както и на техните партньори - Столичната община и други НПО-та. Според него подобен форум е знак, че гражданското общество в България е живо и активно.

"България има история на толерантност, достойна за подражание. И нека да бъдем наясно: Трябва да отхвърляме опитите за възвеличаване на тъмните глави от историята или за възвеличаване на исторически личности, които са сеели омраза и нетолерантност", каза още той.

Думите на посланика са свързани и с конкретен повод по темите, обсъждани на конференцията днес - провеждането на националистическия "Луковмарш" в София тази година, шествие, което Столичната община традиционно забранява от няколко години, но то се провежда въпреки това.