Лаура Кодруца Кьовеши - шефката на румънската Национална дирекция за борба с корупцията (НДБК), определи призивите за оставката й като посегателство срещу правосъдието, целящо да урони доверието в институцията, предаде АФП.

Тя отправи обвиненията си на извънредна пресконференция.

"Присъстваме на посегателство срещу правосъдието, която цели да постави на колене румънската държава и да унижи нейните граждани", заяви Кьовеши.

Според нея атаката е започната от хора, които са обвинени или осъдени за корупция, и не е случайност. През последните 4 години НДБК е постигнала най-добрите резултати в историята си. Осъдени бяха над 70 високопоставени лица, включително министри и депутати, посочи тя.

Много от хората, които са обект на разследване, обаче твърдят, че са жертва на политическа пристрастност. Кьовеши обаче увери, че НДБК не фабрикува доказателства. "Нямам причина да подавам оставка, винаги съм спазвала закона", подчерта тя.

Атаките срещу Лаура Кодруца Кьовеши и НДБК идват от управляващата в Румъния Социалдемократическа партия (СДП). Те започнаха миналата седмица. Тогава бившият депутат от СДП Влад Козма, който е осъден за корупция, но е и свидетел по няколко други дела, обвини един от прокурорите в заплашване на свидетел и фалшифициране на доказателства.

Няколко политици от СДП поискаха оставката на Кьовеши за злоупотреба с власт. Някои дори поискаха разпускане на НДБК. Премиерката Виорика Данчила настоя правосъдният министър Тудорел Тоадер да прекъсне посещението си в Япония и да се завърне спешно в Румъния заради скандала.

Кьовеши заяви, че съдебната система в страната е на прицел от повече от година насам. От януари 2017 г. хиляди румънци протестират срещу опита на политиците от СДП да приемат законодателство, орязващо правомощията на антикорупционните прокурори.

Напрежението между ръководството на социалдемократите и НДБК стана още по-силно от ноември 2017 г. Тогава прокурорите обявиха, че разследват лидера на СДП Ливиу Драгня за предполагаема измама. Той бе обвинен в създаването на престъпна мрежа с цел присвояване на пари от еврофондове. Разследването започна след доклад на ОЛАФ - Европейската служба за борба с измамите.

Влад Козма, който обвини прокурорите в заплашване на свидетели, бе осъден миналата година за укриване на данъци, прае на пари и присвояване и очаква съдът да се произнесе по жалбата му. Той е свидетел и по други 12 дела за корупция.

От НДБК отговориха, че прокурорите не са фалшифицирали доказателства, а отгоре на всичко самите те са били заплашвани и изнудвани.

Кьовеши заяви, че е поискала доклади за инцидентите и че Съдебният инспекторат вече разследва дали прокурорите са извършии някакви нарушения.

Оглавяваната от Лаура Кодруца Кьовеши НДБК си навлече яростни критики от румънски политики през последните години. Институцията обаче си спечели и похвали от международните служби и чуждите дипломати за преследването на политици по високите етажи.

Според Кьовеши през последните 4 години са разследвани 70 висши политици. Сред тях са и двама премиери.