Руското външно министерство за първи път призна днес за гибелта на руснаци в Сирия. Това направи Мария Захарова - говорителката на външното министерство в Москва.

"По предварителни данни в резултат на въоръжен сблъсък, причините за който сега се изясняват, може да става дума за гибелта на петима души, вероятно граждани на Русия. Има и пострадали, но всичко това изисква проверка - най-вече и на първо място, разбира се, на гражданството - дали всички те са граждани на Русия или други страни. Бих искала още веднъж да подчертая, че не става дума са руски военнослужещи", каза тя на брифинг.

Така Захарова коментира съобщениета на световните медии, че на 7 февруари в провинция Дейр аз Зур руски наемници са загинали при американски въздушен удар. Броят на жертвите варира от 200 до 600. Твърди се, че те са наемници от руската Частна военна компания (ЧВК) на Вагнер.

Според Захарова информацията за десетки или стотици загинали руски военни е "класическа дезинформация". Тя била пусната от сирийски антиправителствени бунтовници. При това те пуснали снимка от повърхността на Марс и наложили върху нея снимки от унищожена техника, вероятно украинска, от 2014 г.

След това американските медии подхванали фалшивата информация. Те обаче искали да скрият собствените си проблеми, включително в Сирия.

"Заемете се, ако обичате със себе си, а не с Русия", призова Захарова медиите в САЩ.

И допълни, че такива поръчкови статии "само усложняват нашата работа". В зоната на конфликта има граждани и хора от всички региони на света, включително от Русия и ОНД. Целта на пребиваването им е различна, сред тях е и участието в бойни действия. Тези, които заминават да се бият, не се обръщат за виза. Те отиват в Сирия по различни начини, най-вече нелегални. Трудно е да се провери кои сате и колко заминават.