Премиерът Бойко Борисов коментира изявлението на президента Румен Радев, в което държавният глава зададе въпроса дали той има нещо с Делян Пеевски.

"Един държавен глава, един президент на всички българи, равно отдалечен, не е редно да дава такива оценки и да взима такава явна страна към неговата пария БСП", заяви Борисов.

Борисов припомни, че президентът не е коментирал изявлението на БСП, че Народният съд от 1945 г. е бил необходим и неизбежен.

"Не може, вчера, когато се разтресе държавата от това, че искат да върнат "Народния съд" или по-скоро считат, че това е нещо добро - да се избият хиляди българи без съд и присъда, като кучета в лагерите, да не каже една дума по темата. Той е длъжен и за едните и за другите, както аз снощи защитих и двете страни. Когато са трепали партизани, това е било толкова лошо, те също са българи, както след това, когато са избивани в концентрационните лагери", каза премиерът Борисов.

И допълни:

"В нито един пункт не съм обидил президентската институция, президента Радев, освен да кажа, че заедно сме работили добре"

Борисов каза, че неговият началник на кабинета Иво Христов го "хейти" всеки ден. Вчера Борисов заяви, че Христов е работил в телевизия ББТ, докато тя е била собственост на Делян Пеевски.

Самият Христов уточни, че по времето, когато той е работил там, телевизията е била на Петър Манджуков. Според Борисов също би трябвало да се зададе въпроса как човек, работил за оръжеен търговец, сега е началник на кабинета на президента.

"Ако президентът има каквито и да било данни за мой бизнес, за нещо общо, което да съм направил с Делян Пеевски, го моля незабавно днес да сезира прокуратурата, КОНПИ, която иска институция", призова Борисов.

Той припомни, че електоратът на ДПС е подкрепил Радев на президентските избори.

"Моята добронамереност към вички не трябва да става накрая за мой ущърб. ДПС гласува за падането на правителството, против правителството, когато го създадохме. Подарък не ми прави", заяви Борисов.

И допълни:

"Аз мога да задам контравъпроси в същия стил - колко струват изборите на президента Радев, как се дговори с ДПС за подкрепата, с Делян Пеевски ли го е направил? Сега той да дава пресконференции и да обяснява същото. Това не е добре за държавата".

Според Борисов президентът може би не може да му прости, че "не купихме тези изтребители".

"В нашата програма пише: първо да вдигнем двойно заплатите на учителите. Ще купим и самолетите", заяви Борисов.

И допълни, че досега 90% от парите за отбрана са отивали за ВВС.

"За кугъри, пантери, спартани. И сега са в състояние, защото така са подписвали договорите, че да не летят", каза още той.