Политологът Петър Чолаков заяви, че между президента Радев и премиера Борисов има голямо съперничество и ревност, защото всеки се опитва да се изкара голям патриот, а "компетентните органи" трябва да се произнесат дали връзката между ГЕРБ и ДПС е платонична.

Трябва да се прави разграничение между нарушения на закона и състав на престъпления и политическа отговорност. Няма акт в България, нито в Наказателния кодекс, нито някакъв друг акт, който да забранява на една партия да работи с ДПС, каза Чолаков по БНР днес.

Само че за това нещо политическата отговорност е голяма, тъй като имиджът на тази партия в страната е доста особен и всяка една политическа партия, включително и партията на г-н Борисов, се стреми да се дистанцира от тях. Що се отнася до това дали има данни за извършени престъпления и връзката между ГЕРБ и ДПС да е платонична - това вече е съвсем друг въпрос, по който трябва да се произнесат компетентните органи, заяви политологът.

Според Чолаков "последователността изисква президентът Румен Радев да наложи вето на промените, предложени от Делян Пеевски, в Закона за банковата несъстоятелност".

"Има мнение в обществото, че бизнесът на Пеевски, начинът, по който упражнява властта си, не е в рамките на закона. Има съмнение за това, че неговата медийна империя служи като политически чадър за управляващите в момента", обясни политологът.

По всяка вероятност премиерът има информация, че е разследвана връзката между него и Пеевски по времето на служебния кабинет (назначения от президента Радев служебен кабинет - б.р.), смята Чолаков.

По повод на словесните престрелки между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев, свързани с евентуални връзки с Делян Пеевски, политологът заяви:

"И Борисов, и Радев са доста сходни като политически имидж. И двамата са генерали, и двамата представляват силната ръка, говорят на езика на обикновения човек, защитават по-скоро консервативни и патриотични ценности. Според изследване на "Галъп интернешънъл" 50% от електората на ГЕРБ одобрява президента Радев. Това означава, че президентът може да навлезе по-сериозно в електоралната ниша на ГЕРБ с такива консервативни и патриотични послания. Има голяма ревност между тях и съперничеството е много сериозно, защото всеки опитва да покаже кой е по-големият патриот."