"Луковмарш" ще се проведе въпреки призивите за отмяната му. Това обявиха пред БНР организаторите на националистическото факелно шествие, насрочено за утре. Обвиненията, че "Луковмарш" проповядва неонацизъм и антисемитизъм, са безпочвени, заявиха от Българския национален съюз.

В предаването "Преди всички" председателят на софийската организация Пламен Димитров коментира:

"Твърдението, че "Луковмарш" е неонацистко, антисемитско сборище – хората, които отправят тези обвинения, никога не посочват конкретни факти, които да подкрепят твърдението им, защото такива факти не съществуват. По никакъв начин еврейската общност не е тема на "Луковмарш". Това е едно възпоменателно шествие в памет на убит български герой.

Антисемит ли е бил самият ген. Луков? Категорично можем да кажем, че не е бил. Сред личните приятели на генерала е имало евреи и това е видимо от неговия дневник, който е запазен в Националната библиотека. Дали е бил нацист, или някакъв инструмент на германците? Историческите факти също категорично опровергават това твърдение. Ген. Христо Луков е човекът, който осуетява опита на Германия да купи дружество "Петрол", с което германците са щели да станат монополист на българския пазар", обяви Димитров.

Въпреки твърденията на организаторите на факелното шествие, че това не е заплаха, утре, няколко часа преди това, в градинката пред Музея на историята в София ще има и контрашествие, което се казва: "Без нацисти по улиците ни! Не на Крепостта Европа!" Това са хора, обединени срещу провеждането на "Луковмарш".

В интервю за БНР говорителят на инициативата Ирина Борова заяви:

"Както винаги, "Луковмарш" ще бъде акомпаниран от полицията, защото отсъства политическата воля той да бъде спрян. По принцип съществува едно решение на Административен съд, което отменя забраната на кмета за провеждането на "Луковмарш", защото тя не спазва срок, но, доколкото знам, по принцип по Закона за МВР те могат да ги разпръснат, но това досега не се е случвало."

По традиция въпреки множеството протестни декларации, включително и от посолства, всяка година т. нар. Луковмарш събира крайни националисти в София. Шествието започва обичайно от НДК (но утре е от пл. "Света Неделя) и завършва на ул. "Мизия", където е бил домът и има малка мемориална плоча на ген. Христо Луков. Обичайно централната власт не взема отношение, а се оставя националистите да се "надхитрят" с общината, която е само на уведомителен режим за масови мероприятия.

Точно в тази насока бе и злополучната декларация на БСП от онзи ден, в която се споменаваше, че Народният съд е бил "необходим и неизбежен"...

Всъщност с нея социалистите искаха за заклеймят правителството на ГЕРБ, че " се опитва да се скрие зад гърба на софийския кмет Йорданка Фандъкова".