Община Пловдив е готова да реагира на всякакви сценарии около "Нощта на музеите и галериите", обяви пред Plovdiv Time зам.-кметът по културата Александър Държиков.

По-рано в четвъртък стана ясно, че „Нощта на музеите и галериите“ прекратява сътрудничеството си с местната община, отказва и финансирането, което им е отпуснато. Причината е цинично изказване на кмета Иван Тотев по адрес на галеристката Веселина Сариева, един от организаторите на „Нощта“ под тепетата.

По време на пресконференция в началото на седмицата Тотев заяви пред медиите:

„Веска Сариева е наша приятелка. Господ да я поживи и да пали свещи да не прекратим културната програма на общината, че не знам какво ще прави тогава.“

Поводът беше гражданската позиция на Сариева, изразена във фейсбук, в която тя се обявява против разбиването на гранитната настилка с павета на ул. „Отец Паисий“ в Пловдив.

До конфликта всъщност се стигна по съвсем друг повод - заради ремонта на историческата централна улица в Пловдив, която води до Стария град. Той започна в началото на февруари и Тотев възнамеряваше да премести специфичните за улицата правоъгълни големи павета, поставени там преди повече от 80 години, и да ги прати в Тютюневия град. А в замяна на централната улица да сложи обикновени квадратни такива, изровени от ремонта на един от булевардите в града. Идеята срещна обществен отпор, а един от хората, които подеха темата за запазване на автентичния вид на "Отец Паисий", бе именно Сариева.

„Тези 40 хиляди лева, които са отпуснати на фондация „Отворени изкуства”, си стоят в културния календар на Пловдив. Няма как да ги вземем. Ще изчакаме да видим какви действия ще предприеме Сариева”, посочи заместник-кметът. Според Държиков, ако Веселина Сариева се откаже от НОЩ/Пловдив, общината няма да остави дупка в културния календар: „Ще направим това, което очакват гражданите и гостите на Пловдив.”

По думите му общината може и сама да организира "Нощта на музеите и галериите", ако се наложи. „Имаме достатъчно време до септември да го измислим и да направим три нощи на музеите и галериите”, отбеляза той.

Тази година община Пловдив ще организира "Нощ на музеите и галериите", съобщи и Plovdiv24.bg. Според сайта с организацията ще се нагърби фондация "Пловдив 2019". Финансирането отново, както и досега, щяло да бъде осигурено от общината.

Пред Клуб Z в петък Сариева обясни, че все още липсва официално съобщение за намеренията на общината. Но тя е убедена, че ако община Пловдив реши да копира "Нощта на музеите", няма да се получи.

"Не стига, че ме заплашват, не вярвам сега да се опитат да откраднат и марката", каза Веселина Сариева.

"Това би било наглост", смята галеристката, която е един от създателите и организаторите на емблематичното за Пловдив събитие.

По повод оценките на зам.-кмета Александър Държиков, че реакцията ѝ е "емоционална и първична" и призивът "да си прощаваме и да вървим напред", Сариева припомни, че са минали няколко дни, но извинение от кмета Иван Тотев няма. "Аз не искам лично извинение, той дължи извинение на всички граждани, които имат смелостта да изкажат мнението си."

Тя отново потвърди: „Заплахи като тези на кмета Иван Тотев не бива да бъдат толерирани в обществото. Те всяват страх на много нива. Ние няма да го приемем, защото имаме мисията да създаваме култура, но не култура на страха.“

Думите на Тотев са сплашване, аз отказвам да работя под страх, потвърди и днес гражданската си позиция Сариева. Според нея моделът с уж шеговити, но всъщност заплашителни подмятания е много опасен.

"Нощ на музеите" ще има, ще се справим и без финансирането на общината, макар че ще бъде трудно, но хората на културата знаят две и двеста", каза още тя.

И напомни, че досега това е най-успешното събитие в културния календар на общината.

През последните дни тя е получила много положителни реакции, подкрепа и предложение за помощ, за да я има "Нощта на музеите".

"Ще търсим най-добрия баланс, за да може събитието да се състои, да бъде културна платформа и да създава среда", обеща тя.

"Не вярвам как от паветата на една улица ще стигна до съд. Но ако общината реши да прави своя "Нощ на музеите", ще се стигне и дотам", смята Сариева.

Пловдив ще бъде Европейска столица на културата през 2019 г.