Венецуела остава най-нещастната икономика в света за четвърта поредна година, сочи традционният индекс на Bloomberg - Misery Index, отчитащ перспективите за инфлацията и безработицата в 66 страни. Резултатът на Венецуела в индекса е над три пъти по-висок, отколкото през 2017 година.

Най-малко нещастни икономики са Тайланд, Сингапур, Япония и Швейцария, в десетката са също Южна Корея и Норвегия. При изготвянето на индекса агенцията използва концепцията, че ниската инфлация и безработицата по принцип показват колко добре би трябвало да се чувстват гражданите на една икономика. Макар понякога тази връзка да е заблуждаваща. Трайно ниските цени например могат да са показател за слабо търсене. Ниската безработица в България - малко над 6%, е поради два проблема - висока миграция на млади и квалифицирани и не дотам квалифицирани кадри зад граница и липса на достатъчно работна ръка. Бизнесът у нас вече предупреди, че са необходими поне 500 000 души в работоспособна възраст. 

Класацията на Bloomberg обаче потвърждава по-раншни прогнози на Европейската комисия, Световната банка и Международния валутен фонд (МВФ), че перспективите за глобалната икономика остават положителни. Експертите очакват световен растеж от 3.7% на годишна основа през 2018 г. Толкова бе и темпът, отчетен през миналата година - най-добрият от 2011 г.

Във Венецуела обаче заради хиперинфлацията мнозина икономисти се отказаха от опитите да пресмятат растежа на цените. Поевтиняването на хранителните стоки, обявено неотдавна от правителството, за кратко забави инфлацията, която се е ускорила с 1864% през тази година. 

Венецуела е следвана от Република Южна Африка и Аржентина, а в топ 10 на най-нещастните икономики попадат също Египет, Испания, Саудитска Арабия и Бразилия. На 11-ата позиция е Сърбия.

Румъния също се придвижва в грешната посока, отбелязва Bloomberg. Експерти прогнозират за 2018 г. инфлация от 3.3 на сто след много по-умерения растеж на цените от м.г., като страната заема 34-та позиция в индекса. Националната банка на Румъния се бори с инфлацията, повишавайки лихвените проценти, като се стреми да остане на преден план, докато растежът се влошава от правителствените разходи.

Централната банка на страната се бори с инфлацията чрез повишаване на водещата лихва, опитвайки да изпревари евентуално прегряване, докато растежът бързо се ускорява заради раздуването на държавните разходи. В другия край на спектъра е Мексико, което постига най-голям напредък през тази година. Страната се придвижва с 16 позиции към "най-малко нещастна икономика".

Експертите остават оптимистични, че централната банка ще успее да овладее миналогодишното ускоряване на инфлацията, ограничавайки я до средно 4.1 на сто през тази година след 6 на сто през 2017 година. Очаква се безработицата да остане около 3.4 на сто. Данните за безработицата в Мексико обаче не отчитат около 60-те процента от трудовата сила, които са в неформалната икономика.