Сирил Рамапоза трябва да действа много бързо, за да прочисти от корупция най-богатата страна в Африка, пише в. "Дейли телеграф".

Той трябва да възстанови и доверието в Африканския национален конгрес (АНК) - движението, което управлява Южна Африка вече близо четвърт век и което е символ на същата тази корупция.

Рамапоза бе избран на мястото на Джейкъб Зума, който през седмицата подаде оставка от президентския пост. Зума бе свален от АНК по обвинения в корупция.

Новият президент трябва да покаже на електората, че се бори срещу рушветчийството. Необходимо е също така той да запази единството на партията, някои от чиито членове доста се облагодетелстваха от подкупи, така и от покровителстване.

Символите на втория мандат на Зума са корупцията и "превземането на държавата" - термин, използван за предполагаемото влияние на фамилията Гупта. Това са братята от индийски произход Аджай, Атул и Раджеш Гупта върху правителството в Претория.

Корупцията в страната и в управляващата партия е с дълбоки корени и е всеобхватна. Тя се е просмукала в системата по начин, който прави огромна разликата между тези, които са "вътре" и "вън". И именно това е главният източник на напрежението в Южна Африка. Обикновените хора в страната, които страдат от неравенството, искат справедливост. По време на Зума тези искания бяха отклонявани по посока на частния сектор, което накара инвеститорите да бъдат предпазливи. И така още повече бе подкопана икономиката.

Ще има необходимост от разследвания. Но те ще бъдат в ръцете на правосъдието. Сирил Рамапоза ще иска бързо да прокара нова линия между изпълнителната и съдебната власти, като позволи така на съдилищата да имат независимост. Отскоро, още преди падането на Джейкъб Зума, се води разследване и срещу фамилията Гупта.

Рамапоза ще трябва и да избере правителство, което да проведе необходимата реформа. Много е важно да бъдат назначени компетентни министри в сфери като финансите, мините, държавните предприятия и енергетиката. Само така ще бъдат спрени злоупотребите и върнато доверието.

Но Рамапоза ще трябва да помисли за всички партийни фракции. Защото главната му подкрепа е от Женската лига на АНК и от жителите на провинция Квазулу-Натал. От тях обаче в ръководството на партията няма нито един човек. Но какво ще кажат другите фракции?

Освент това президентът ще трябва да реформира държавните компании. По времето на апартейда корупцията бе узаконена чрез системата на изключване на чернокожине. А държавните предприятие бяха средство за покровителстване, използвано от елита на африканерите - управлявалото тогава бяло малцинство. С края на апартейда нещата не се промениха. Просто чернокожите заеха местата на белите.

Сега тези предприятия имат острата нужда да бъдат трансформирани. Там трябва да бъдат въведени прозрачност и отчетност.

Става дума за енергийната компания ЕСКОМ и инфраструктурната ТРАНСНЕТ. Те са гръбнакът на икономиката, изградена върху минното дело и индустрията, която зависи най-вече от тока и водата.

Не на последно място стои задачата за съживяването на гражданското общество. Южна Африка винаги е имала репутацията на страна със свободна преса. Падането на Зума се смята до голяма степен за нейна заслуга. Медиите извадиха на бял свят много случаи на "държавно превземане".

Има обаче още какво да се желае. Топката е в Сирил Рамапоза.