„Аман от тоя Пеевски бе! Стига ни занимавайте само с него...“

Много пъти съм чувал подобни реплики. И напоследък започнах да ги разбирам – какво толкова му е на този човек, че толкова се занимават всички с него. Просто депутат от ДПС – е, не бил стъпвал в парламента от клетвата, но пък други като стъпват, да не би да сме ги чували?

Но пък странни и страшни неща разказват за него. Не журналистите, не хората по улиците, а политиците:

Румен Радев, 15 февруари 2018:

Имал ли е (премиерът Борисов – б.р.) и продължава ли да има срещи с Пеевски? Имал ли е и продължава ли да има общи бизнес интереси с Пеевски? Продължава ли да разпределя обществени поръчки в интерес на г-н Пеевски?

Бойко Борисов, същия ден:

Колко струват изборите на президента Радев и как се договори с ДПС за подкрепата? С Делян Пеевски ли го направи? Виждате ли как гадно звучи?

Защо пък да звучи гадно... Да си спомним някои от репликите, разменяни между фантома и видни български политици.

Делян Пеевски, 29 май 2013:

Господин Цветанов, обърнете се, не се правете, да ви кажа, вие вадите много лъжи, но тепърва ще излизат с колко криминално проявени лица сте се срещал. Обещавам ви го. Аз няма да се занимавам с вас, правораздавателната система се занимава с вас".

Бойко Борисов, 20 юни 2013:

Те казаха, че с ръководството на ГЕРБ трябва да се разправят по нестандартен начин и само г-н Пеевски се бил съгласил да извърши всичко това. Те са подготвили сценарий - да ме задържат и в ареста да ме убият“.

Вежди Рашидов, 1 август 2013:

"Всички ли сме роби само на един дебел, грозен, на 20 години милионер бе, да му е.... Всички ли сте роби на такъв изрод, нямате ли смелост... Как е станал този боклук мултимилиардер на 20 години и е изкупил всички хора и за 1000 лева заплата всички му слугуват...

Това са парите на Доган и на двама шейхове от Оман. Ако толкова не знаете какво седи в банката. Банката е собственик на вестниците, а Делян Пеевски е боздуганът с майка си отпред. Те перат едни пари“.

Цветан Цветанов, 10 февруари 2014:

Делян Пеевски управлява прокуратурата чрез огромното си влияние във Висшия съдебен съвет и чрез главния прокурор Сотир Цацаров“.

Делян Пеевски, същия ден:

„Г-н Цветанов често молеше за срещи с мен в неговия кабинет, а и извън него. Срещали сме се по време на неговия мандат на всякакви места. (по-късно показа справка от пропуска на МВР – 40 пъти)

Делян Пеевски, 12 февруари 2014:

Многократно съм се срещал с Цветан Цветанов в неговия кабинет в Министерство на вътрешните работи и на други места и никога не е било необходимо някои да ме води или представя. Бях в кабинета на Цветанов и по време на коментираната среща между Цветанов и Главния прокурор“.

Цветан Цветанов, 10 март 2014:

"Делян Пеевски многократно ме е канил на кафе в хотел "Берлин" заедно с главния прокурор Цацаров и заместника му Сарафов".

Цветан Василев – вече във Виена, дни преди затварянето на КТБ, 18 юни 2014:

Господин Пеевски винаги е имал своя път в живота. В последната година той стигна прекалено далеч. Той е човек, който вече се изживява като властелин на България“.

Лютви Местан – дни след изгонването си от ДПС, отговаря на въпроса как оценява в проценти влиянието на Делян Пеевски в партията и в държавното управление, 7 януари 2016:

"Значително. Значително".

Бойко Борисов – обяснява защо е отменил поръчките за магистрала „Хемус“, 15 февруари 2016:

"Витае, че от едната страна - макар че повтарям за вашите зрители и слушатели, нито имат участие, нито имената им са в тези фирми - но витае, че зад едната стои Златев, зад другата стои Пеевски".

Цветан Василев пред Сашо Диков, 28 февруари 2016:

Станишев и Станишева ги държеше много здраво Пеевски, а не аз“.

В същото интервю пита дали Пеевски е "съумял да извади майка си от фондацията в Лихтенщайн" и отговаря на въпроса какво има в Лихтенщайн:

"Нищо. Има фондации, които са собственици на една австрийска компания, която пък държи 80% от „Булгартабак”.

Бойко Борисов, 18 април 2016:

Пеевски си отиде. Пеевски напуска страната. Много скоро няма да е дъвка“.

Две години по-късно, на 15 февруари 2018, президент и премиер се обиждат на Пеевски. Споменатият им отговаря:

„Каквито и проблеми премиерът и президентът да имат помежду си, лични или институционални, да ги решават занапред като големи момчета, генерали, без да намесват един депутат от опозицията, защото аз нямам никакво отношение към техните спорове за самолети, танкове, търгове или разни комисии“.

Защо всички ги е срам от този човек наистина?