В пика на туристическия сезон по Черноморието се провежда акция срещу незаконните къмпинги, съобщава Би Ти Ви. Общинари проверяват частници, които упражняват туристическа дейност, без да са платили необоходимите данъци такси за стопанисване на къмпинг. Незаконните кътчета за отдих са разположени дори в защитени зони по крайбрежието. Огради, направени с подръчни средства указват границите, в които туристите могат да разположат палатки, каравани и личните си автомобили. Много често местата имат статут на паркинги, а не на почивни зони, което е в разрез с действащия закон за туризма. 

За да може частно или юридическо лице да упражнява туристическа дейност в къмпинг, трябва да премине през процедура по категоризация на мястото. Къмпингите могат да получат категория "една звезда" или "две звезди", но само след представяне на  необходимите документи и подпис на кмета на съответната община.

Самата процедура струва между 250 и 5000 лева, в зависимост от броя на местата за отдих в къмпинга.  Проверките на общинарите сочат, че незаконните места за почивка не са преминали такава процедура. Парите на туристите се събират неправомерно, а общините понасят загуби от разходите по сметосъбирането. В Царево например загубите възлизат на около 100 000 лева за сезон.

Незаконни къмпинги има  в Ахтопол, Силистар, в Приморско, край бившата резиденция „Перла", в Созопол и на Иракли. Местната власт трудно се справя с нелегалното поставяне на палатки и каравани, служители на общината премахват незаконните ограждения на зоните, но частниците ги поставят отново. Една от мерките, предвидени от общините, е ограничаване на достъпа на автомобили до горичките.  

По данни на Министерството на икономиката за сезон 2014 по Черноморието действат 25 къмпинга - 10 по северното крайбрежие и 14 по южното. Броят им е намалял драстично за последните 20-ина години. През 1989 година са били близо 120. Къмпингуването у нас не губи популярност, но дори законните биваци се стопанисват лошо и не отговарят на условията, записани в закона.  

"Къмпинг" е охраняван терен със съответната инфраструктура и с необходимите условия за пребиваване на туристи със собствена или наета палатка или каравана, както и за паркиране на автомобили и предлагане на туристически услуги.", се казва в Закона за туризма."

Много често частниците не само че не отговарят на изискванията, а акумулират и допълнителна печалба - препречват пътя на летовниците до плажа с огради и събират "входна такса". Приходите от такива дейности обаче отиват директно в джоба им, а държавата трудно се справя с нарушенията на закона.  Често се получават и парадоксални ситуации, в които регионалните екоинспекции узаконяват т.нар. "паркинги", за да може общината да събира данъци за съответната дейност.