Тринайсет руснаци и три руски юридически лица бяха обвинени като съучастници в заговор за намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г., обяви федералната прокуратура, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс. 

Обвиненията, издадени от службата на специалния съветник Робърт Мълър, сочат, че руснаците са пускали в социалните медии лъжливи постинги и реклами от името на уж американски граждани. Целта на измамата е била да се разколебае общественото мнение по време на предизборната надпревара между републиканеца Доналд Тръмп и демократката Хилъри Клинтън.

Според обвинителните актове извършителите са желаели

"да всеят смут в политическата система на САЩ, включително и в президентските избори от 2016 г."

Тези обвинения, които включват заговор, киберизмама, банкова измама и кражба на самоличност, са най-конкретните откак се заговори за намесата на руски хакери в изборния процес. От лятото на 2016 обвиняемите са публикували фалшиви обвинения към демократите, призиви към малцинствата да не гласуват, невярна информация за Клинтън и мними изявления от американски граждански организации. 
След изборите руснаците са организирали политически акции в подкрепа на Тръмп. Двама от обвиняемите са обиколили голям брой щати, за да използват местни компютърни системи и да изглеждат като американски граждани, се казва в обвинителните актове.

Обвиненията са резултат от разследването на екипа на Робърт Мълър за евентуална руска намеса в изборите и за евентуални връзки между предизборния щаб на Тръмп с Кремъл. До днес екипът на Мълър е предявил обвинения към четири американци, сред които бившия съветник на Тръмп по националната сигурност и бившия шеф на предизборния му щаб.

Робърт Мълър.

От Белия дом не последва незабавен коментар по повод новите обвинения. Тръмп никога не е приемал безрезервно разузнавателните данни за руска хакерска намеса и е окачествявал разследването на Мълър като "лов на вещици", припомнят западните агенции. 

Сред обвиняемите са 12 служители от базираната в Санкт Петербург "Агенция за интернет изследвания".

Те са Михаил Бистров, Михаил Бурчик, Александра Крилова, Анна Богачова, Сергей Полозов, Мария Бовда, Роберт Бовда, Джейхун Асланов, Вадим Подкопаев, Глеб Василченко, Ирина Каверзина и Владимир Венков, според съобщения на ТАСС.

ТАСС цитира и съобщение на американското министерство на правосъдието, че Вашингтон ще поиска обвиняемите руски граждани да бъдат екстрадирани в САЩ. 

Според Нюз.ру обаче сред обвинените е и Евгений Викторович Пригожин - по известен като "готвачът на Путин". Същото съобщава и Би Би Си. Пригожин е приятел на Путин от 1990 година от Санкт Петербург. С негова помощ той е изградил бизнес империята си и е обвинен, че е използвал фирмата си за разпространяване на фалшиви новини чрез подставени лица и фалшиви акаунти в интернет. Само преди дни Пригожин бе замесен и в случая с убитите руснаци в Сирия.

В обвинителния акт се твърди, че руският бизнесмен Евгений Пригожин, съюзник на руския президент Владимир Путин, е финансирал група, имала стратегическата цел да посее раздор в американската политическа система. Руският бизнесмен вече коментира, че не обезпокоен, че името му се споменава в обвинителния акт и допълни, че "американците виждат онова, което искат да видят", предаде Асошиейтед прес като се позова на руски агенции.
 

Путин в една от кухните на приятеля си Евгений Пригожин.

Реакциите на Тръмп и Кремъл

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред Ройтерс, че не е запознат с обвиненията към руски граждани за намеса в американските избори. 

Американският президент Доналд Тръмп заяви снощи отново, че неговата предизборна кампания не е направила нищо незаконно и че не е имало съглашателство с Москва, предадоха световните агенции.

"Русия е започнала своята антиамериканска кампания през 2014 г., много преди да обявя моята кандидатура за президентските избори. Резултатите от изборите не са били повлияни от нея. Кампанията Тръмп не е направила нищо незаконно, нямало е съглашателство!", написа в Туитър Тръмп.

Малко след като бяха обявени обвиненията, президентската говорителка Сара Сандърс, каза, че президентът е бил информиран за тях и допълни, че "той се радва да види, че разследването на специалния прокурор подчертава, че не е имало съглашателство между кампанията на Тръмп и Русия и че изходът от вота не е бил променен или засегнат".

В изявление на Тръмп, прочетено от говорителката, президентът отправя призив за единство към страната пред онези, които "се опитват да посеят раздор".

"Време е да се сложи край на абсурдните партийни атаки, на тези колкото налудничави, толкова и неверни твърдения, на откачените теории, от които само се възползват лоши играчи като Русия, и които не правят нищо за защитата на принципите на нашите институции", се казва още в изявлението.

Русия определи като абсурдни обвиненията, предявени днес в САЩ срещу 13 руснаци за намеса в президентските избори преди две години, предадоха световните агенции, като се позоваха на говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова.

"Тринадесет души са били замесени в американските избори? Тринадесет души са се изправили срещу бюджети от милиарди долари на специалните сили? Срещу разузнаването и контраразузнаването, срещу най-съвременните технологии?", написа във Фейсбук говорителката.

И допълни:

"Дали това е абсурдно? Да. Но такава е съвременната американска политическа действителност".

Компанията за онлайн плащания ПейПал бе въвлечена неочаквано в разследването, след като федерални прокурори казаха, че руските престъпници са я използвали за подпомагане на плащанията за пропагандата, целяща да повлияе на гласоподавателите на изборите преди две години, допълва АП, цитирана от БТА.