Германският министър на външните работи Зигмар Габриел заяви, че поради нарастващото влияние на Китай на световната сцена, САЩ и Европа трябва да се върнат към историческите си връзки и да работят заедно, за да не се окажат в положението на изоставащи. Габриел предупреди и че тази година има "сериозна заплаха от война", предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Пред световните лидери и представители от сферата на отбраната на конференцията по сигурността в Мюнхен Габриел заяви, че САЩ се нуждаят от Европа точно толкова, колкото и Европа се нуждае от САЩ. Сега не е времето "просто да се преследват национални интереси", каза министърът.

Той заяви, че след Втората световна война Германия е спечелила от силните отношения със САЩ, научавайки от Вашингтон принципите на демокрацията, мултилатерализма, международното право и свободната търговия.

"Може би с това може да се обясни защо ние германците в частност сме толкова обезпокоени, когато погледнем към другата страна на Атлантика - защото вече не виждаме нашата Америка", каза Габриел.

В началото на 2018 г. светът е изправен пред много на брой предизвикателства в сферата на сигурността, както и пред заплахата от голям конфликт в различни региони, заяви на конференцията германският министър, цитиран от ДПА.

"Предсказуемостта и надеждността в момента са "дефицитна стока" в международната политика", каза Габриел.

Сирийският конфликт се движи в посока, криеща "сериозна опасност от война за наши близки партньори", заяви той, имайки предвид съюзничката в НАТО Турция.

Зимната олимпиада в Южна Корея може само временно да сложи спирачка на "изключително опасната ескалация около севернокорейската програма за ядрени оръжия". 
Претенциите на Китай за водеща роля, използването от Русия на военна мощ и надигащите се национализъм и протекционизъм също представляват опасност, заяви Габриел.

Габриел заяви днес и, че е склонен някои от наложените на Русия санкции да бъдат облекчени, при осъществяване на примирие в Източна Украйна с помощта на миротворци на ООН, предаде Ройтерс.

Той каза, че е нереалистично да се настоява за пълно изпълнение на мирните договорености от Минск, преди да се предложи на Москва известно облекчение на санкциите.

Министърът отбеляза, че все още има фундаментални различия около предложението на Русия да се изпратят мироопазващи сили на ООН в Източна Украйна, но каза, че намира идеята "за една от малкото реалистични възможности" за постигане на някакъв напредък към прекратяване на насилието, отнело живота на около 10 000 души в Източна Украйна от 2014 г. досега.

Габриел поддържа тази теза от години. 

"Дори да смятаме анексирането на Крим като погазване на международното право, което е факт, ние сме длъжни да търсим пътища за постигане на разбирателство с Русия", заяви той още през 2016 г.