Това със сигурност е една от най-вълнуващшите истории на зимните олимпийски игри в Пьончан. 22-годишната чехкиня Естер Ледецка сензационно грабна златото в супергигантския слалом. 

Ледецка изпревари само с една стотна фаворитката и шампионка в дисциплината от "Сочи 2014" Анна Фенингер-Файт. Австрийката вече приемаше поздравления на финала, когато получи неприятна изненада.

Място на подиума заслужи и Тина Вайратер, която донесе първи медал за Лихтенщайн от игрите през 1988 г. в Калгари. Фаворитката Линдзи Вон от САЩ остана едва шеста в първия си старт на игрите.

Най-важната подробност е, че Естер Ледецка е и състезателка по сноуборд. В този спорт е далеч по-добра и успешна - поне до днес.

Само преди три седмици тя се състезава на Световната купа в Банско и стана победителка в паралелния гигантски слалом. 

"Гледах таблото и мислех, че е станала някаква грешка и позициите ще се променят, не криеше изненадата си Ледецка след финала. - Още не вярвам, че съм първа. Не знам как успях да направя това, удивена съм от себе си. Винаги съм се настройвала за максимален резултат, но, честно да си кажа, не съм вярвала, че това е възможно. Разбира се, мечтала съм си за златни медали в алпийските ски, но не съм вярвала, че това ще се случи тук. Просто се спуснах с намерението да запиша най-добрия си резултат. Не знам какво точно стана, но е чудесно.”

Ледецка никога досега не е стъпвала на подиума в старт от Световната купа в алпийските ски. Не така стоят нещата в сноуборда. В Пьончан тя ще се пробва и в коранната си дисциплина, в която има пет призови класирания този сезон, включително първото място в Банско.

“До днес мислех, че съм доста по-добра сноубордистка, отколкото скиорка. Не искам да прозвучи грубо към останалите ми съпернички днес, но сега би трябвало да карам сноуборд и да се готвя за състезание в този спорт”, каза с усмивка Ледецка.

А талантите на Естер не се изчерпват само със зимните спортове. Тя кара състезателно и сърф. На пресконференцията след състезанието на супер Г бе запитана дали ще пробва да участва на уиндсърфинг на лятната олимпиада в Токио през 2020 г.

“Да, със сигурност ще опитам да се класирам. Защо не?”, отвърна Ледецка.