Зелената партия в Европейския парламент, както и всички противници на решението на правителството да измени плана за управление на Национален парк "Пирин", за да разреши бъдещо ски строителство в него, са марксисти, които се опитват да налагат идеите си в стила на Социалистическия интернационал.

Тази теза артикулира в ефира на "Дарик радио" в предаването "Седмицата" министърът на екологията Нено Димов.

Димов на няколко пъти обясни, че изменението в плана за управление не изисква подлагане на екологични оценки, а само последващите го конкретни планове - след като "Юлен" АД внесе официално искането си за изграждане на втори кабинков лифт. Каквото все още не е направила, въпреки че го анонсира пред отбрани медии, а после и на среща с министъра.

Димов обаче посочи, че увеличаването на площта с разрешено строителство на ски съоръжения има връзка с преподписването на концесионния договор с "Юлен". Припомняме, че екоминистърът и вицепремиерът Валери Симеонов направиха опит малко преди Коледа да вкарат договора на заседание на Министерския съвет като извънредна точка, без да е бил подложен на предварително обществено обсъждане. Текстовете обаче изтекоха предната вечер и премиерът Бойко Борисов отложи точката заради породилото се гражданско недоволство.

"Това повече от ясно е политически протест на лидерите, които го водят. Искат да наложат своята визия - "Иима една наша абсолютна истина и тя трябва да бъде наложена". Обединените патриоти обратното, като консервативна формация казват: "Има различни интереси и ние трябва да се съобразим с интересите на местните общности, защото за нас са важни местните общности. Така че консервативният подход е доста по смирен.", посочи Димов.

"Имаме и интернационализране. Имахме един представител на европарламента, който по подобие на Интернационала казва тук няма следващото ниво ... Тук говорим за незачитане на местната общност, незачитане на националния интерес и говорим за някаква глобална истина. Междудругото това е много характерно за марксистката философия и те неслучайно стоят в Европейския парламент най най вляво. Те са се поставили там в ЕП, това е крайната левица. Това е типично за марксистката идеология, скрита зад маската на природата", допълни, визирайки позицията на евродепутатката Ска Келер срещу действията на правителството.

Келер бе у нас преди седмица и дори се включи в протестите за Пирин. Това предизвика Валери Симеонов да напише безпрецедентна декларация, в която Келер бе подложена на обидни квалификации като имаше и призиви да й бъдат "намазани ските", изгонена от държавата през "Капъкуле" и пр. Правителството се разграничи от декларацията на партията на Симеонов. Но не и екоминистърът:

"Има някои думи, които можеше да не бъдат записани вътре. От друга страна естествено, че има основания, защото представете си един български евродепутат, който отива в Германия със същите искания. Тази декларация беше една идея по-крайна отколкото беше необходимо."

Димов обясни и, че изпълнява предизборните ангажименти на "Обединени патриоти" и протестите не са легитимни, понеже ОП е в парламента, а партиите, които подкрепят гражданското недоволство не са. 

"Трябва да се поиска промяна в плана за управление на Природен парк "Витоша", както се поиска за "Пирин". Витоша е в същата ситуация - не се разрешават действия освен ремонт на съществуващи съоръжения. Тук няма концесионер и всеки инвеститор може да се заинтересува", каза още Димов.

Министърът на екологията не вижда и нищо притеснително в измененията в Закона за опазване на земеделските земи, прокарани на тъмно от "патриотите", с които се улеснява застрояването на земи със статут на обработваеми площи. Измененията бяха обект и на поредното президентско вето, което падна тази седмица благодарение на гласовете на ГЕРБ, ОП и "Воля".

"Това е само запазване на статуквото", коментира министърът на въпрос до какво ще доведат законовите изменения.