ПЛАМЕНА ТОДОРОВА

"Имам една мечта - да видя БСП да управлява сама."

С тази перефраза на прословутите думи на Мартин Лутър Кинг ( I have a dream) лидерът на БСП се опита да надъха делегатите на 48-мия конгрес на партията. Днес те  трябва да му изберат заместник, след като той  поиска  да се оттегли от поста след загубени избори за Европарламента и загубена власт в България.

По стар соцобичай речта за сбогом беше едночасова.  Станишев спусна последната си повеля, че партията не трябва повече да влиза в безпринципни коалиции, като тази с ДПС. Той открои ГЕРБ като основен враг и изброи постигнатото от левицата през последните 13 години, през които под една или друга форма тя е участвала в управлението на държавата. 

"Заставам пред вас със  самочувствие и увереност.  Днес е моят ден за равносметка. Тринайсет години по-късно промених не малко, но и много не успях.", посочи Станишев пред делегатите в зала 1 на НДК и им поиска прошка. След това обаче ги призова и те самите да поискат прошка.

"Другари, България цяла сега нази гледа. Ще затънем ли в раздори с моето оттегляне. Не бяга ли БСП от отговорност с оттеглянето ми от лидерския пост?", зададе си въпроси сам Станишев и призова всички номинирани за негови наследници да работят заедно за този, който бъде избран накрая. 

Той изненадващо зададе и курс за разговори с отцепниците от АБВ - "в името на консолидацията, за да се противопоставят заедно на ГЕРБ". Партията на Бойко Борисов беше обект на специано внимание от страна на лидера на БСП.  Станишев бил убеден, че ако президентските избори през 2011 са били честни,  днес държвният глава и неговото вице щели да се казват Ивайло Калфин и Стефан Данаилов.

Приказките за тежкото наследство, което Бойко Борисов твърдеше, че е заварил, поемайки властта, били параван за "управленска немощ и некомпетентност". По думите на Станишев при неговия мандат като премиер (2005 -2009) стотици училища и читалища в страната грейнали. Кабинетът му направил 133 километра магистрали, докато този на Борисов  едва 111 километра.

"При сто хиляди фалирали фирми, поне производството на лентички разцъфтя.", опита да се пошегува соцлидерът.

По думите му именно в мандата на ГЕРБ "разцъфтяло задкулисието", само че тогава нямало протести и вувузели под прозорците на Министерски съвет.

"Това не е упрек към хората с гражданска съвест. Изпитвам уважение към тях. За съжаление протестът им бе опорочен от платени политически клакьори", допълни лидерът на БСП по адрес на хората, които повече от година протестираха срещу кабинета "Орешарски", посочил Делян Пеевски за шеф на ДАНС. 

"Аз лично много пъти съм  отговарял на въпроса "КОЙ?", каза по повод на Пеевски Станишев и допълни: 

Заради моите  грешки няма да страда моята партия. Простете! Заедно да поискаме прошка от хората, преди да застанем пред тях на изборите".

От няколко месеца насам левицата обвинява за провала на кабинета партньора си в това управление ДПС. Тази теза многократно застъпи в словото си днес и Станишев. Той посочи, че не можела само БСП да плаща за негативите от управлението и от тук нататък ако ще влиза в съюзи и коалиции, то щели да бъдат  при ясни и разбрани от обществото споразумения.

"Не искаме властта на всяка цена. Не може да си затваряме очите, когато има икономическо овладяване, само и само за да останем на власт. БСП никога няма да допусне прекомерно разширяване на властта извън даденото от избирателите. Ние сме единствената партия, която не преяжда с власт", посочи Станишев по адрес на опонентите си, към които вече се числи и Движението, и допълни: Другари, струваше ли си да управляваме с ДПС, при положение, че зааради тях през 2009 година платихме тежка цена?" 

В заключеине Станишев посочи, че в момента се очертвала нова коалиция между ГЕРБ и ДПС, благословена от президента Росен Плевнелиев. Той нарече "уйдурма" съглашателството между ГЕРБ, ДПС и президента и подчерта, че те са новото управляващо мнозинство.

Обявайки преди няколко седмици, че ще сдаде поста председател на левицата, Станишев посочи и своите предпочитания за наследник - икономическия министър в оставка Драгомир Стойнев. По повод появилите се коментари, че Станишев ще управлява задкулисно партията, днес той заяви: 

"Този конгрес и изборът на нов председател нямаше да се случат, ако не го бях предизвикал аз. И веднага казаха:  "Ето, Станишев иска да е началник на новия председател и да го командва". Никой не може и не бива да бъде над лидера на БСП."

Все пак обаче Станишве даде заявка, че макар и да се оттегля от лидерския пост в левицата, иска да остане начело на "Коалиция за България", за да допринесял със своя опит. Обяви, че щял да  се кандидатира отново за лидер на ПЕС и поиска подкрепата на левицата.

По повод на критиките през изминалата година, че кабинетът и столетницата нямали никаква комуникационна стратегия, лидерът на БСП в оставка хвърли вината върху някои другари. 

"Множество наши представители плещят каквот им дойде в медиите и бързат да се разграничат от всяко решение на БСП, за да помпат рейтинги."

На финала Станишев извади красив ръчен часовник, който му бил подарен от ветеран, симпатизант на левицата и обеща, че ще го предаде на новия лидер. Часовници по традиция си разменят председателят и заместник-председателят на ГЕРБ Бойко Борисов и Цветан Цветанов, които се хващат на басове, колко гласове ще спечелят при различните видове избори.

В заключение председателя на левицата изтъкна качествата на всичките 29 номинирани за негови заместници, но пък не пропусна да отбележи, че те били негова заслуга. Последните 5 минути от словото си Станишев посвети на скъпи спомени от миналото, от партийни мероприятия, като например как бил мокър до кости на митинг в Бургас. Заеквайки, той посочи, че си тръгва богат. Най-скъпите му подараци били подаръците от симпатизанти - шалчета, шапки, елечета, терлички.