Григор Димитров ще спори за титлата на турнира от ATP 500 в Ротердам, Холандия, след успех на полуфинала над Давид Гофен. Белгиецът се отказа поради нараняване в окото в началото на втория сет, след като българинът спечели първия с 6:3 и губеше във втория с 0:1.

Гришо чака на финала Роджър Федерер. Новият №1 в световната ранглиста отказа Андреас Сепи (Италия) в другия полуфинал - 6:3, 7:6(3).

Гофен се контузи доста нелепо - топката нарани лявото му око при опит за воле от бекхенд. Давид поиска медицински таймаут, но това не му помогна. Преди това Димитров отново прояви спортсменство, като отиде при опонента си, докато опитва да се изправи на корта.

Първата ни ракета започна уверено срещу един от най-удобните си съперници в тура (5:1 в негова полза до днес). Той проби сервис гейма на своя приятел за 3:1. При 4:2 Димитров трябваше да спасява две точки за пробив.

Справи се и това му помогна да направи решителна крачка за спечелване на сета - 5:2. Но не стана лесно. При 5:3 хасковлията сервираше за частта и Гофен му даде страхотна битка, независимо че Гришо поведе с 40:0.

Давид изравни и стигна до цели четири точки за пробив. Сервисът на Григор бе на двете крайности - той ту правеше двойни грешки, ту се измъкваше. Чак на шестия сетбол Димитров затвори сета, а това стана с ас - 6:3 и 1:0.

Във втория Гофен поведе след лесен гейм - 1:0. Последва наистина рядко срещаната контузия за белгиеца, дошла от ракетата му след минаващ удар по правата на Григор. Топката го удари в лицето и мачът приключи доста неочаквано.

Жалко за Гофен, но и шанс за Григор да вземе първа титла тази година. Макар че срещу Федерер ще му бъде доста трудно, стига Роджър да стигне до финала. Загуба от Сепи ще е огромна изненада.

Досега първата ни ракета не е побеждавал най-успелия тенисист, резултатът от срещите помежду им 6:0 за Маестрото. За последно играха на "Уимбълдън" през миналата година и Роджър спечели с 3:0.